Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић саопштила је данас у Тирани да су ресорни министри из Северне Македоније и Албаније прихватили иницијативу Србије за формирање заједничке радне групе за сарадњу у енергетској кризи и на стратешким пројектима.

Михајловић, која је говорила на панелу о енергетској безбедности на састанку Групе за ублажавање кризе у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, рекла је да је за енергетску безбедност региона у условима кризе потребна солидарност, повезивање и заједнички рад на стратешким пројектима.

Сви у региону су под великим притиском да обезбеде да свега буде довољно за зиму, али је важно да поред решавања актуелних проблема у снабдевању разговарамо и о стратешким пројектима и потенцијалним заједничким инвестицијама, које ће цео регион учинити енергетски стабилнијим, истакла је она и нагласила да треба да радимо на оба ова колосека истовремено.

Михајловић је пренела да је наша делегација предложила формирање заједничке радне групе Србије, Северне Македоније и Албаније која ће се бавити не само решавањем проблема ове зиме, већ и потенцијалном сарадњом на стратешким пројектима.

Она је изразила задовољство тиме што су остали министри овај предлог прихватили, и уједно поручила да нема ниједног разлога да не разговарамо о повезивању тржишта и заједничком балансирању, које је потребно у свим државама региона.

Албанија је, како је предочила, доста зависна од ОИЕ и оног тренутка кад постоји проблем са ОИЕ потребно је да има базну енергију, а то питање је важно и за Србију и за Северну Македонију.

Према њеним речима, планирано је да од следеће недеље почнемо да радимо у оквиру радне групе и да председницима, односно премијерима наших земаља представимо предлоге за заједничке инвестиције, било да је реч о соларним електранама, ветроелектранама, заједничком балансирању, повезивању тржишта, гасним интерконекцијама, или можда чак и подземним складиштима гаса.

Она је нагласила да није довољно да само једна земља буде енергетски безбедна, већ је потребно да помажемо једни друге, да будемо солидарни јер нико не зна тачно каква ће бити ситуација на зиму.

Михајловић је подсетила на то да је Србија донела нове законе у области енергетике, већину подзаконских аката, при крају је израде стратешких докумената и има нови план инвестиција.

Такође, како је додала, у току је изградња гасне интерконекције са Бугарском која ће омогућити диверзификацију извора снабдевања и планирамо да се повежемо и са другим суседима, пре свих са Северном Македонијом и Румунијом.

Истовремено смо заинтересовани за могућности боље сарадње и повезивања и са Албанијом, кад је реч о планираном ЛНГ терминалу, као и за боље повезивање у региону кад је реч о високонапонској мрежи. Све ове интерконекције омогућиће већу енергетску стабилност не само за Србију, већ и за регион, оценила је потпредседница Владе.

На панелу, на којем су учествовали ресорни министри из Албаније, Србије и Северне Македоније, разговарано је о тренутној ситуацији у енергетскио сектору у све три земље, и могућностима да кроз ближу сарадњу и коришћење компаративних предности сваке земље допринесу већој енергетској стабилности региона.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here