Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Вукова награда за 2019. годину, коју додељује Културно-просветна заједница Србије за изузетан допринос развоју културе у земљи и свесрпском културном простору, уручена је добитницима на свечаности у Председништву Србије.

Добитници Вукове награде за 2019. годину су филмски уметник Радослав Зеленовић, сликари Драган Мартиновић Мартин и Слободанка Ракић Шефер, археолог Јелена Боровић Димић, књижевници Милош Јанковић и Душко М. Петровић, педагог, сценариста и редитељ Мирослав Мика Алексић, библиотекарка Јасмина Нинков, композитор и водитељ Миња Субота и драмска уметница Гордана Ђурђевић Димић.

Уручена је и Изузетна Вукова награда књижевнику Ђорђу Сладоју, историчарки антике Бојани Борић Брешковић, а добитници те награде су и пожаревачка Школа за основно и средње музичко образовање “Стеван Мокрањац”, Сабор фрулаша Србије “Ој Мораво” који се одржава у Прислоници и Основна школа “Бранко Радичевић” из Стапара.

Генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић рекао је да Вукову награду додељују 56. пут и истакао да су “лауреати ове награде истински настављачи Вуковог дела и чувари наше баштине”.

Оценио je да “нема много награда које имају тако дугу традицију и чији су лауреати најзначајније личности из свих области уметности и културе, велики ствараоци, културни прегаоци и они који су културу подржавали и помагали”.

У име награђених говорила је директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић, која је захвалила на том престижном признању.

Уручење Вукове награде

“Награда која носи име великог Вука даје нам подстрек и увећава наду да смо својим прегнућем, постигнућем и истрајношћу, акумулираним духовним и културним искуствима уткали по неко нама својствено зрно које ће остати у култури, уметности, језику и науци, дакле да смо знањем и компетенцијама унапредили вредности, употпуњујући оставштину за будућност”, рекла је Бојана Борић Брешковић.

Оценила је да је “ово угледно признање одраз систематске бриге за напредак Србије и свесрпског културног простора, подсећајући нас на изузетност појединаца и установа”.

Према њеним речима, награда “представља снажан импулс, надахнуће, доказ квалитета и високо обавезује”.

Државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић честитао је свим добитницима Вукове награде и истакао да она има посебан значај, између осталог и због тога “што скреће пажњу на прегаоце у оним областима културе и науке које су понекада неправедно скрајнуте”.

“Вукова награда слови као исказ најдубљег поштовања за прегалаштво истакнутих појединаца и инситуција и она представља највише могуће признање у српској култури, односно науци у целини”, рекао је Гајовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here