Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

„БОШЊАЦИ СЕ И ДАЉЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ КАО ЖРТВЕ ШТО НИЈЕ ТАЧНО ЈЕР СМО СВИ ЖРТВЕ“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је период страдања иза Срба и да долази време за српско уједињење, нагласивши да на путу уједињења Српске и Србије има помака.

„Кроз историју су покушавали да нас одвоје разним терминолошким и географским ознакама. За нас су често говорили да смо босански Срби са намером да нас одвоје од матице, што није тачно. Народи, попут Хрвата и Словенаца направили су своје готово етнички чисте државе. Стога је логично да и Срби испоставе тај историјски захтев“, рекао је Додик за „Српски телеграф“.

Према његовим ријечима, колико год да је прошли век био век страдања, овај може да буде век интеграција и уједињења српског народа.

„Многи су против нас. Има их из региона, а и издалека. Морамо бити паметни, морамо да мотримо и чекамо геополитичку ситуацију која би нам дала основа да то учинимо на један нормалан начин без икаквих страдања и насиља. Народ који је вештачки подељен треба да се уједини јер нас везује исти језик, култура и начин живота“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да на том путу уједињења има помака.

„Пре десетак година када су Србијом управљали амбасадори, када смо ми из Републике Српске долазили код лекара третирани смо као странци. То сада више није случај. Студенти из Српске су третирани као странци. Са овом влашћу то више није тако“, навео је Додик.

Многи грађани Српске желе да добију пасош Србије

Он каже да велики број грађана из Републике Српске жели да искористи право да добије и пасош Србије, те напоменуо да и сам најчешће користи тај пасош.

„То је моја примарна идентификација“, рекао је Додик.

На питање може ли председник Русије Владимир Путин да помогне спајању Српске и Србије, Додик је одговорио да Москва првенствено подржава међународно право, што се заснива на чињеници да народи морају да се определе како желе да живе.

„То је показано на Криму. После референдума то је и урађено. На Косову тога наравно није било. Русија већ чини огромну корист тиме што јача своје капацитете. Да је Русија раније имала ову снагу коју има сада у Путиново време, питање је како би се ствари одвијале“, рекао је Додик.

Додик каже да му је жао што Русија није имала садашњу снагу када су бомбардоване Србија и Република Српска. „Русија неће бити по страни, или се бар ми тако надамо, уколико поново буде манифестације насиља према Србима“, рекао је Додик.

Када је реч о Космету, конкретним корацима и помоћи Путина око тог питања, Додик је рекао да Русија не признаје самопроглашено Косово, да има право вета у Савјету безбједности и зна да, уколико би неко учинио нешто против интереса Срба у Савету безбедности, то не би дозволили.

Додик је подсетио да је Русија ставила вето на предложену британску резолуцију, чиме је спречено да Срби буду проглашени геноцидним народом. „То је најбољи доказ да ће Русија на глобалном плану увек заштитити интересе Срба“, рекао је Додик.

Вучић има довољно капацитета и међународног и личног

Он је поручио да подржава политику Србије и председника Србије Александра Вучића по питању Косова и Метохије, додајући да Вучић има довољно капацитета и међународног и личног.

„Није необично да западњаци наметну причу о разним неопходностима, али мишљења сам да треба дати прилику разговорима онако како је речено у Београду, а то је да без укидања такса нема дијалога“, рекао је Додик.

У осврту на протесте опозиције у Србији, Додик је рекао да је Србија демократска земља, те да опозицији није забрањено да протестује, али да је свима забрањено да крше закон.

„Тако је у свакој држави света. Једини начин на који можете добити политички легитимитет је да победите на изборима. Питали сте за притиске Запада око Косова и Метохије, верујем да протестима желе да смање преговарачки капацитет Србије, не говорим да тако размишљају сви који излазе на улице, али да ће то искористити Запад – хоће“, рекао је Додик.

На питање каква је ситуација у Сарајеву и да ли ће пре бити нових избора него што се формира Савет министара, Додик је рекао да је Сарајево „једна политичка каљуга и да то није ништа ново“.

„Од Дејтона на овамо се покушава закрпити ситуација, ствара се привид функционисања, иако БиХ никада није функционисала, није била власништво народа који тамо живи, већ је било интервенција међународног фактора. Бошњаци и даље желе да се представе као жртве, што наравно није истина, јер сви смо тамо жртве“, рекао је Додик.

„Српска стварност“ / Српски телеграф /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here