Mesto za reklamu

06.07.2019.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Братунцу да ће бити прекинут „срамни завет ћутања светских моћника“, који то намерно чине, као што ћути и део сарајевске елите о страдању Срба у Подрињу, јер веома добро знају шта се ту дешавало од 1992. до 1995. године.

Додик је, на обележавању 27 година од злочина који су над српским народом у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године, истакао да је скоро свака кућа средњег Подриња завијена у црно и да је то место страшних злочина у којем су само жртве добиле име, али не и налогодавци, иако су њихова имена, незванично, свима позната.

Додик је подсетио да за злочин над Србима у Подрињу нико није одговарао, преноси РТРС.

„То што они ћуте, не значи да се злочин није догодио, не значи да око 3.500 Срба, укључујући жене и децу, овде нису страдали на најмонструознији начин“, рекао је Додик и приметио да ни данас у Братунцу нема представника међународне заједнице и да је присутан само руски амбасадор Петар Иванцов.

Додик је навео да постоји завера у односу према Србима, од којих се тражи нова послушност.

Он је истакао да су Срби кроз историју научили да немају слободу, ако немају своју државу и указао је на важност постојања Републике Српске.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је на подручју Подриња извршен највећи злочин над цивилима Републике Српске у протеклом рату и истакао је да Влада РС улаже велике напоре како би истина о српским жртвама изашла на видело и да би злочинци одговарали за почињена злодела.

Он је напоменуо и да не сме да буде дозвољено негирање српских жртава и селективан приступ правди.

„Жртве које је поднео народ Подриња не смеју бити заборављене, а истину треба да преносимо и генерацијама које долазе. Од правде за српске жртве Влада неће одустати, све док злочинци не буду кажњени, а душе страдалих не нађу мир и спокој“, рекао је Вишковић и упутио изразе најдубљег саучешћа породицама страдалих.

У средњем Подрињу су муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године убиле 3.500 Срба.

У том периоду у сребреничкој општини убијено је више од 400, а у братуначкој више од 560 Срба, и то већином цивила, међу којима је био већи број жена и деце; уништена су 43 српска села са више од стотину заселака, као и више верских објеката; девастирана су гробља и сломљени су скоро сви крстови у српским селима.

Обележавање 27 година од страдања Срба у Подрињу посвећено је свим српским жртвама из тог краја у рату на простору бивше Југославије, а организује се као знак сећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here