Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Цитатом Алексе Шантића “свуда там где је душа која, тамо је мени отадаџбина моја”, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је почео обраћање на свечаном обележавању Дана српског јединства, заставе и слободе на Савском тргу у Београду.

Поздравио је све присутне и посебно захвалио председседнику Александру Вучићу на напору који је, како је рекао, уложио да би их све окупио вечерас.

“Браћо и сестре, јединство смо увек показивали у најтежим историјским тренуцима и то је одредило наш карактер који се разликује од других који су олако прихватили поданиште и туторство и оне 1389., и 1914., као и 1941. и 1999”, рекао је Додик и поручио да су за разлику од њих “Срби бранили своју слободу уверени да ће бити тешко”.

Пролазили смо, казао је, голготе, али нисмо дали слободу, јер Срби не могу да живе без слободе и зато смо “ми у Републици Српској поносни на чињеницу да смо различити од других”.

“Република Српска је поносна што је данас усвојила Закон о очувању језика и ћириличног писма”, рекао је Додик и позвао председника Вучића да, како је казао, “производи сваке године овако моћну манифестацију нашег јединства…”.

Додик је поновио да не воли када Србе из БиХ називају Босанцима.

“Ја сам Србин, православац, говорим српски, пишем ћирилицом моја крсна слава је Ђурђевдан, и ништа ме не индентификује са речју Босанац”, казао је Додик.

Ми Срби из БиХ, истакао је, нисмо босански Срби, као ни они у Хрватској који нису хрватски Срби.

“Ми смо Срби који су кроз векове градили свој идентитет, чувајући, језик писмо и крсну славу “, навео је Додик.

Упитао је чиме Срби изазивају неке друге који се увек нешто љуте и приговарају нам.

“Ми се понашамо једноставно и нормално, не желимо ништа туђе, не желимо никога да мењамо, да асимилујемо…”, рекао је и додао да Срби хоће да воде јединствену политику српског народа.

Додик је рекао да порука која долази из Србије и Вучића у Српску је да “више никада неће бити Олује”, а да је стратегија одбране да Србија мора да штити Србе где год да живе.

Срби из Републике Српске, поручио је Додик, воле Србију и загледани су у њу.

“Наша земља није БиХ, наша земља је Србија и уверен сам да су Срби страдањем допринели да овај “век нашег уједињења и нашег јединства – почињемо овако”.

Поручио је да Срби не позивају на пушке и и топове, већ на мир, сарадњу и уважавање.

“Република Српска је српска земља, живимо је као државу, што она по свему јесте, по територији, свом народну и извршној власти. То што нема столицу у УН верујем да ћемо једног дана и то превазићи”, навео је Додик.

Поручио је да Срби хоће јединство у миру и са другима, Бошњацима, Хрватима и осталима, али немојте нам, казао је, бранити да обележавамо наше празнике и не дирајте нам светиње.

“Вучић је успео да Србију подигне на виши ниво да буде јака и то је знак да морају да нас нападају – њега, мене и све Србе. Срби су свесни себе, ово је наша земља, ово су наше државе, али сви други могу да живе и у Србији и у Српској”, поручио је Милорад Додик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here