Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Ситуација у ковид болници Карабурма је тешка, више немамо слободних места, рекао је командант ВМЦ Карабурма, пуковник доктор Иво Удовичић, и навео да је у јединици интензивне неге тренутно 12 пацијената.

Доктор Иво Удовичић је за Танјуг рекао да је још 15 пацијената “на вратима интензивне неге”, јер су на високом протоку кисеоника.

“Са повећаним бројем новозаражених, повећава се и број пријема у болнице. Болнице су нам поново пуне. Повећава се број тешко оболелих, повећава се број смртних случајева, број пацијената на респиратору”, навео је Удовичић.

Каже да је за здравствене раднике, који раде под скафандерима већ скоро година дана, ситуација драматична.

Сматра да је број новозаражених поново повећан јер се нисмо придржавали противепидемијских мера, као и да смо се превише опустили са масовном вакцинацијом, јер смо помислили да је епидемија при крају.

“Епидемија је ван контроле. Ово је огроман пожар који не може да се гаси баштенским цревом за заливање траве. То је моја порука за сутрашњу седницу Кризног штаба”, рекао је Удовичић.

Како каже, морају се предузети озбиљне мере, а то је да се поштују прописане мере које су на снази, а с друге стране, да се убрза процес масовне вакцинације, јер је Србија једина земља у свету која има на располагању вакцине четири произвођача.

“Имамо јединствену прилику да будемо прва земља у свету која ће ставити епидемију под контролу масовном вакцинацијом. Са три милиона вакцинисаних – обе дозе, постаћемо земља где корона неће имати епидемијски карактер”, рекао је Удовичић.

Гашењем епидемије у Србији ће, како је рекао, бити само појединачних случајева оболевања, болнице ће моћи да се врате у нормалан режим рада, а грађани нормалном животу.

“Надам се да ћемо за два-три месеца моћи да се похвалимо да смо епидемију ставили под контролу. До тада морамо да се придржавамо мера”, навео је Удовичић.

Напомиње да је Србија сада поново на рубу да враћа болнице у ковид систем што је, како истиче, недопустиво. Сматра да ни инспекције нису добро радиле свој посао, посебно у планинским центрима, јер се са зимовања враћа доста заражених људи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here