Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Епидемиолог и члан Кризног штаба  за сузбијање заразне болести COVID-19 Предраг Кон изјавио је данас да ово тело увелико размишља о пооштравању мера јер је евидентно поступно погоршање епидемиолошке ситуације у земљи.

Кон је на конференцији за новинаре истакао да немамо још увек јасне и довољне податке да бисмо могли да инсистирамо на томе, али оно што може да се очекује након продуженог викенда због обележавања Дана државности јесу последице које ће се видети тек касније.

Он је рекао да ћемо, ако се након празника повећа број заражених, сви заједно бити одговорни, а да је јасан став Кризног штаба да нема говора о попуштању мера.

Свако ко одлази у било које место да зимује треба да зна да је појачан ризик од заражавања, нагласио је Кон и поручио да је неопходно поштовање свих мера како би се тај ризик смањио.

Истовремено, он је саопштио да је у Србији до сада ревакцинисано 126.149 особа, укупно до сада је дато 710.138 доза вакцине против вируса корона, а укупан број оних који су примили само прву дозу је 583.989.

Прошле недеље у основним и средњим школама у Србији регистровано је укупно 78 нових случајева ђака позитивних на вирус, прецизирао je епидемиолог и додао да се не бележи повећање оболевања у школама.

Праћењем ситуације у узрасту између 10 до 20 година стиче се утисак да постоји благо повећање, међутим, осим у Врању, где је јасно приказано повећање оболевања код деце школског узраста, за друге градове таквих информација нема, пренео је он.

Такође, како је рекао, такви подаци не постоје ни за Београд, где су у току прошле недеље евидентирана три повезана случаја код деце школског узраста, а ове недеље два.

Према његовим речима, иако код нас нема приметног повећања, постоје искуства из других земаља у којима је повећање уочено, али је још увек рано говорити о затварању школа и ситуацији у образовним установама.

Кон је упозорио на то да се у последњем таласу у Србији број новозаражених одржава на високом нивоу, као и проценат позитивних који је стално између 14 и 17 одсто.

Командант Војне болнице Карабурма Иво Удовичић поручио је грађанима да током предстојећег државног празника буду опрезни, да воде рачуна и да им неколико тренутака задовољства не загорча живот због чега ће се кајати.

Удовичић је упозорио на то да у последње две недеље поново расте број пацијената у болницама и то је оно што забрињава, наводећи да су и капацитети установе на чијем је челу пуни.

Према његовим речима, до тога je довело опуштање људи, али и  вакцинација јер се људи после прве дозе понашају као да су заштићени.

Потпуно сте безбедни када примите обе дозе вакцине, када прође 10-15 дана онда сте сигурни да нећете добити тежи облик клиничке слике, али и даље можете да се заразите и да вирус преносите. Нема опуштања док се ова епидемија не заврши, поручио је Удовичић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here