Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Кинески стручњак за контролу и превенцију заразних болести Пенг Џићијанг уверен је да ће Србија за месец или два успети да епидемију корона вируса стави под контролу.

“Ваше руководство показује велику одлучност, народ веруј Влади. И ја верујем да ће тако бити”, рекао је за “Новости” доктор Пенг, који предводи шесточлани тим лекара из Кине који су дошли у Србију да помогну у борби са епидемијом.

Он додаје да ће, ако се буду поштовале мере, за месец или два епидемија Ковида -19 у Србији кренути силазном путањом.

“Када четири дана узастопно будете имали пад новооболелих, чекају вас још два циклуса од по 14 дана, колико обично траје инкубација, значи додатних 28 дана опреза. Онда можете да одахнете”, рекао је Пенг.

Говорећи о томе од чега зависи даљи ток епидемије, пошто Србија улази у четврту недељу, он каже да то највише зависи од тога колико ће наша земља брзо открити оболеле, поготово оне који су у кућној изолацији.

“Њих што пре треба сместити у болнице и лечити. Такође, морају се сместити у колективни карантин сви који су били у контакту са оболелима. У кућној изолацији врло је тешко избећи ширење заразе. Ми у Кини смо се у то уверили”, нагласио је.

Упитан шта је Србији предност, а шта мана у борби са вирусом, Пенг каже да се личне мере заштите које предузимамо не могу мерити са оним што су они радили у Кини.

“Према људима који су изоловани код куће и не желе у колективни смештај, требало би применити принудну изолацију. Огромна предност је снага коју је показала ваша влада. То је слично као у нашој Кини. Уколико велики број институција заједнички крене у борбу, лако ћете стићи до победе”, поручује он.

Указује и да наша земља нема искуства са пандемијом, те да је приметно и одређено непоштовање у спровођењу мере.

“У болницама има недостатака у мерама заштите запослених. Мало људи се тестира. Али, мере заштите здравствених радника могу да се појачају, ресурси за тестирање такође”, закључио је Пенг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here