Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Имунолог Срђа Јанковић каже да су велике шансе да бисмо могли да обољевање од корона вируса сведемо на спорадичне случајеве ако бисмо повећали обухват вакцинације. У супротном ћемо имати епидемијске таласе, упозорава Јанковић.

Срђа Јанковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је ситуација са корона вирусом релативно добра, али да сваког дана буде између 80 и 100 новозаражених.

“Није суштина у броју, суштина је да велики део становништва није имун на болест, нема имунитет, нити је прележао, нити је вакцинисан, то је ризик који пре или касније мора довести до неког погоршања. Надамо се да неће личити на оне претходне таласе”, рекао је имунолог.

Према његовим речима, вакцина штити од сваке варијанте корона вируса.

“Зато је прича о делта варијанти значајнија за вирусолога и лекара, а за нас као чланове заједнице важно је да се спречава истим превентивним мерама”, нагласио је Јанковић, члан Кризног штаба.

Рекао је да “не жели да звучи као неко ко квари забаву”, али да је суштина живети живот и учинити нешто да се не понове пређашње ситуације.

“Потребно је да пазимо, да спроводимо мере, маска је најмањи проблем. Сви који нису пронашли мотивацију да се вакцинишу, добар је тренутак да размисле поново. Ако бисмо повећали обухват вакцинације, велике су шансе да бисмо могли да обољевање сведемо на спорадичне случајеве, у супротном ћемо имати епидемијске таласе”, напоменуо је Јанковић.

Тренутну ситуацију упоредио је са пожаром који тиња.

“Ако видите да пожар тиња, да је скоро угашен, али видите много сувог растиња, да нема бедема, ако пожар захвати то што може да гори, пожар ће се ширити. Нико неће мислити да је готово ако пожар тиња у запаљивој средини. Не поредим људе са неживом природом. Али нама пожар тиња, кад имате суву траву и пожар који тиња, мислим да је лако схватити шта ће се десити”, нагласио је имунолог.

Јанковић је указао да ниједна болест сама по себи није контраиндикација за вакцинацију.

“Једино је ствар процене када да се вакцинише таква особа, да се болест доведе у мирну фазу. Треба рећи људима да су ретке ситуације када неко из медицинских разлога не може да се вакцинише”, навео је имунолог.

Објаснио је да ће шареноликости са епидемијом по земљама бити све док већина земаља не достигне праг колективног имунитета.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here