Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Свако окупљање више од петоро људи за Нову годину је ризично и могло би довести до тога да следећу годину почнемо причом о погоршању епидемиолошке ситуације, наводи за РТС имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић.

Срђа Јанковић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а оценио да је дочек 2021. године важан испит и додао да би окупљања Нову годину већ на њеном почетку учиниле лошијом.

“Уколико би било већих окупљања за Нову годину, наравно организованих неће бити, чули смо, али ако их уопште буде – ризикујемо да већ на почетку године поново погоршамо ситуацију и да у јануару поново причамо о погоршању што нико од нас не жели да види, а поготово не колеге које лече ковид пацијенте”, истиче Јанковић.

Истиче да у овом тренутку свако окупљање представља ризик.

“Тренутно је на снази забрана окупљања више од пет људи тако да ја не саветујем никоме да слави са већим бројем људи. Дакле, окупљања су ризична у овом тренутку зато што вируса још увек има, он се кроз нашу популацију и даље преноси без обзира што број новозаражених опада”, наводи гост Јутарњег дневника.

Истиче да поштовањем прописаних мера и дочеком Нове године у најужем кругу породице утичемо да у Нову годину уђемо растерећенији.

“Нема организованог дочека и то јесте битно, али битно је и да сви ми схватимо да ова Нова година не допушта да је дочекамо као сваку другу, него треба да се ограничимо на прославу у ужем кругу – са укућанима са најужом породицом. Ако то сви урадимо, почеће много боље та година и много боље ће да тече за све нас”, наводи Јанковић.

Како каже, параметри јесу охрабрујући, али је још увек рано говорити о побољшању јер су болнице још увек пуне.

“Наравно и број преминулих је много већи него што бисмо икада желели да видимо. Наравно и једна преминула особа је више него што желимо да видимо, али у овом тренутку главно је схватити да побољшање иде постепено и да крива преминулих касни за кривом заражених, тако да још увек немамо побољшање на нивоу болница и интезивних нега што је врло важно”, објашњава члан Кризног штаба.

Подсећајући да је од појаве коронавируса у Србији прошло нешто више од девет месеци, Јанковић је нагласио да је добро што је вакцинација почела, али је додао како је још рано да причамо о колективном имунитету и да морамо да се штитимо пре свега превенцијом заражавања и оболевања.

“Вакцина је моћно средство у превенцији заражавања и оболевања, она штити индивидуу, а посредно штити заједницу и колектив. Али да бисмо заштитили колектив ипак је потребно да велики број јединки буде заштићен и ка томе идемо постепено. За ову болест тај праг је негде око 70 одсто, али ја се не бих толико везивао за ту бројку и за тај неки крајни циљ. Ми не можемо још да причамо делотворно, оперативно о елиминацији вируса. За сада треба да причамо о томе како да заштитимо оне који су најугроженији”, сугерисао је Јанковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here