Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Члан Кризног штаба за сузбијање епидемије вируса корона Бранислав Тиодоровић најавио је могућност затварања школа и факултета у Србији уколико број новозаражених на дневном нивоу буде већи од 500. Епидемиолог је упозорио да би тај број могао да буде достигнут у наредне две недеље уколико се не буду поштовале противепидемијске мере.

„Ова недеља биће велики тест, уверићемо се да ли је и онај део народа који не поштује баш много мере схватио да је озбиљно и да ли сви наши апели имају неког успеха или смо осуђени на потпуни неуспех“, рекао је Тиодоровић за „Курир“.

Тиодоровић је навео да се у појединим градовима, као што је Ниш, угоститељи придржавају радног времена до 23 сата.

„Ако и у Београду буде кренуло како ваља, онда нећемо прећи 100-150 нових позитивних дневно. Међутим, уколико у Београду не буде схваћено колико је ситуација озбиљна, као и у Новом Пазару, који је укинуо па поново вратио ванредну ситуацију под притиском с врха, имаћемо најмање 300-400 нових случајева дневно врло брзо“, истакао је Тиодоровић.

Он је оценио да је тренутна ситуација у школама и факултетима добра.

„Али ако пређемо 500 заражених за дан, што је реално очекивати да ће се десити у наредне две недеље, ако се народ не уозбиљи, настава више неће бити у школама и на факултетима, већ искључиво онлајн“, рекао је Тиодоровић.

У случају погоршања епидемиолошке ситуације, Тиодоровић сматра да не треба уводити полицијски час, већ треба затворити кафиће, ресторане, а продавнице, снабдевање храном, пумпе и апотеке треба оставити да раде.

„Затворићемо и биоскопе, позоришта, неће бити дозвољене никакве манифестације, ни културне ни музичке. Зашто бисмо у Пироту ишта затварали кад тај град за три месеца има укупно осам случајева. Не морају сви да плаћају цех због неодговорног понашања неких“, навео је Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да је трећи талас короне увелико у току и сматра да ће трајати све до нове године.

„Октобар ће да прође врло брзо, а тиме пролази и михољско лето, кад је више људи било на отвореном. А онда долазе новембар и децембар, хладни и влажни, људи ће боравити у затвореном. И нормално је да ће бити много већи ризик за преношење“, напоменуо је Тиодоровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here