Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

 

   Први смо пренели вест из САД, нашег угледног доктора Ненада Јанићијевића из Питсбурга, о резултатима истраживања о можда досада најзначајнијем леку против Ковида 19. компаније „Мерк &Ко.“ Да је реч о можда најзначајнијем леку до сада потврдио је и главни епидемиолог САД др Антони Фаучи. Др Јанићијевић нам је сада и потврдио да је компанија „Мерк&Ко“ поднела и официјелну документацију Националној агенцији за лекове и храну за регистрацију. Очекује се да ће она бити потврђена.

Фармацеутска компанија “Мерк” (Merck & Co. Inc. ) jе сада и званично саопштила да је од америчке Управе за храну и лекове (ФДА) тражила дозволу за хитну употребу свог лека, којим се третирају благи до умерени симптоми Ковида 19. Лек назван молнупиравир Мерк је развио у сарадњи са компанијом “Риџбек бајотерапјутикс” (Ridgeback Biotherapeutics). Уколико буде добио дозволу, молнупиравир ће бити први антивирални лек који се узима орално..

Против коронавируса већ су у употреби антивирални лек ремдесивир компаније “Гилеад” (Gilead Spiences Inc.) који се узима интравенозно и генерички стерод дексаметазон, а оба се углавном дају особама које су већ на болничком лечењу.

Мерк је пре десет дана објавио да је њена експериментална пилула за Ковид 19 упола смањила број хоспитализација и смртних случајева код људи који су недавно заражени коронавирусом и најавила да ће ускоро и од здравствених званичника у Сједињеним Државама и широм света тражити одобрење за употребу лека.

Мерк и партнерска компанија “Риџбек бајотерапјутикс” навели су да рани резултати показују да је код пацијената који су узели лек “молнупиравир”, у пероду од пет дана од појаве симптома Ковида, за око половину смањена стопа хоспитализација и смртних случајева у поређењу са пацијенатима који су добили плацебо.

Независна група здравствених експерата, која је пратила клиничко истраживање, препоручила је да се оно заустави раније зато што су привремени резултати били толико снажни.

“Надмашена су моја очекивања од тога шта би лек могао да постигне у овом клиничком истраживању. Када видите пад хоспитализација и смртних случајева од 50 одсто, то је онда значајан клинички утицај”, саопштио је доктор Дин Ли, потпредседник за истраживање у “Мерк”-у.

Сједињене Државе су већ одобриле један антивирусни лек, ремдесивир, за Ковид 19. и дозволиле хитну употребу три терапије антителима да би се помогло имуном систему да се бори против вируса. Међутим, сви лекови се дају интравенозно или инјекцијом у болницама или клиникама, а залихе су све мање због новог таласа пандемије изазваног делта сојем коронавируса.

Здравствени експерти, међу којима је и водећи амерички епидемиолог доктор Ентони Фаучи, дуго су се залагали за развој пилуле коју би пацијенти могли да пију после појаве симптоме Ковида 19, као што лек Тамифлу помаже против грипа. Сматра се да су такви лекови кључни за успостављање контроле над будућим таласима заразе и смањење последица пандемије. „Мерков“ лек управо испуњава те захтеве.

Америчка влада је најавила да ће купити 1,7 милиона доза лека, ако га одобри ФДА. Мерк је саопштио да може да произведе 10 милиона доза до краја године и да има уговоре са владама широм света. Цена лека није објављена.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here