Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу, доктор Радмило Јанковић, истиче да  многи негирају потребу за поштовањем било каквих мера, као и постојање болести. Указује да је то велики проблем, јер ако се настави овакав тренд за четири месеца имаћемо скоро милион новозаражених. Такође, наглашава да се болест најбоље лечи у најранијим фазама.

Др Јанковић истиче да много тога о ковиду још не знамо, а засигурно то зашто код појединих особа болест добија јако тежак клинички ток и због чега вакцине нису биле довољно ефикасне.

“Наравно, требаће још доста времена и анализа да видимо који људи су били најосетљивији”, додаје Јанковић.

Поручио је грађанима да се болест лечи у најранијим фазама, као и да је свакако много лакше да се пацијенти јаве након првих симптома, јер специфични антивирусни лекови имају ефекта ако се дају првих дана након појаве симптома.

“Нама се углавном људи јављају, поготово они који у великим болницама заврше у јединицама интензивне неге, две недеље од почетка симптома, када је јако тешко било шта учинити. Већина тих пацијената, нажалост, премине, што ствара велики и емотивни и психолошки притисак и на особље и на родбину тих пацијената”, каже др Јанковић.

Истиче да су у последње време приметили да се грађани лече у приватним клиникама.

“Они тамо углавном не леже и не бивају хоспитализовани, не добијају кисеоник. Међутим, чим се ситуација закомпликује они траже место у болницама и потпору са кисеоником где ми не знамо шта су они од терапије примали, често се та терапија и разликује од оне која је препоручена и од стране наше експертске групе, а богами и од неких протокола који се примењују”, наглашава Јанковић.

Указао је да је ту било и различитих алетернативних лекова и да им то ствара проблем.

“Ко год вам упути пацијента мора да напише шта је он примао тамо, то се односи и на приватне болнице. Нека упућују пацијенте са исписаним шта су пацијенти и како примали. Нама ће бити доста лакше, а и да се одговорност подели – доста је људи преминуло, велики је притисак на здравствене раднике”, истиче др Јанковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here