Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид о билатералној сарадњи двеју земаља, дијалогу Београда и Приштине, регионалној сарадњи и процесу европских интеграција.

Председница Владе истакла је да су процес европских интеграција и очување регионалног мира и стабилности од кључног значаја за Републику Србију и да су мир и стабилност суштински важни за будућност Западног Балкана.

Брнабић је говорећи о важности регионалне сарадње, истакла иницијативу Отворени Балкан као добар пример повезивања свих грађана региона и пре свега младих.

Србија је посвећена наставку реформи у области владавине права, а најважнији део тог посла урађен је усвајањем уставних амандмана у јануару ове године, што представља предуслов за јачање независности и самосталности судија и тужилаца, рекла је Брнабић.

Премијерка је додала да је Влада посвећена наставку дијалога и отвореној комуникацији са организацијама цивилног друштва и представницима медија.

Помоћница државног секретара САД Карен Донфрид честитала је на добрим економским резултатима Србије.

Закључено је да је даље јачање и унапређење економске сарадње од важности за обе стране, као и да су америчке компаније и инвестиције важне за Србију, нарочито у области ИТ и нових технологија.

Брнабић и Донфрид разговарале су и о дијалогу Београда и Приштине.

Председница Владе нагласила је у разговору да је Србија отворена и спремна за наставак дијалога и подсетила да Приштина још увек није урадила ништа на формирању Заједнице српских општина што је било договорено Бриселским споразумом још пре девет година.

Брнабић је у разговору истакла добру сарадњу и комуникацију са КФОР-ом, која је нарочито важна за Србе који живе на Косову и Метохији.

Донфрид је рекла да Сједињене Америчке Државе подржавају наставак дијалога Београда и Приштине.

Она је такође додала да САД снажно подржавају процес европских интеграција региона.

Брнабић и Донфрид разговарале су и о актуелним геополитичким темама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here