Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

На лечењу од ковида у Клиничком центру Војводине у Новом Саду највише је пацијената од четврте до шeсте деценије живота. Они који су у јединицама интезивне неге су искључиво невакцинисани, рекла је за РТС директорка Клиничког центра Војводине професорка Едита Стокић.

Током последњих недеља и дана број пацијената који су затражили помоћ због ковида је повећан, а већи је и број оних који се хоспитализује, рекла је гостујући у Јутарњем Дневнику професорка Едита Стокић.

“У КЦ Војводине тренутно су на лечењу 86 ковид пацијента, а 13 се налази на механичкој вентилацији, што нас је натерало да обезбедимо додатне капацитете, и сада имамо три јединице интезивне неге и три полуиинтезивне”, навела је директорка те установе.

Тренутно међу хоспитализованим је највише пацијената који се налазе у доби између четврте и шесте деценије живооита, али имамао и случајеве да је више чланова исте породице на болничком лечењу.

“На лечењу је  једна пацијенткиња која је била интубирана, а сада се лечи без респиратора док је истовремено и њен муж на полуинтезивној нези. Имамо и две труднице на лечењу. Грубо речено, највећи број пацијената је невакцинисан или је примио само једну дозу. Ни један пацијент који је на интезивној нези није вакцинисан”, истакла је Едита Стокић.

Директорка КЦ Војводине је поновила да је вакцинација једина мера превенције ширења болести.

“Морамо схватити да је вакцинација једина мера спречавање оболевања и ширења инфекције ковид 19 и то је једина мера која може да прекине епидемију”, каже докторка.

Упозорава да је међу оболелима све више младих и са тежом клиничком сликом. “Преминуо нам је младић у раним тридесетим годинама који није имао друге комобидитрете и није био вакцинисан”, рекла је докторка Стокић.

Ускоро ће бити отворена и ковид болница у близини Новог сада која ће имати 616 постеља, 212 у интезивној нези и 404 постеље за полуинтезивну терапију. Болница ће бити опремљена савремном дијагностичком опремом, имаће порођајну салу, ангио салу, радиолошко одељење и апотеку са свим потребним лековима.

“Најискуснији лекари, анестезиолози са КЦ Војводине предводиће рад у овој болници а придружиће им се и новозапослени лекари и друго медицинско и немедицинско особље”, рекла је за РТС директорка Клиничког центра Војводине професорка Едита Стокић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here