Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

На редовној Конференцији за медије Кризног штаба Србије чуло се да се епидемиолошка ситуација поправља и да је  у Београду значајно боља и да има мање прегледа у тријажним амбулантама, а самим тим и пријема пацијената у ковид болнице. Иначе данас су објављени резултати за целу Србију неповољинији него јуче. Данас смо имали више него јуче 18 заражених, једног умрлог и 12 пацијената више на респираторима. Некада смо само те бројке сматрали алармантним.

Директор Клиничког центра Србије (КЦС) Милика Ашанин је на конференцији за  новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 рекао да је у тријажној амбуланти Инфективне клинике КЦС забележено смањење броја прегледа, у односу на претходне недеље и дане. Он је прецизирао да је у свим ковид амбулантама у Београду било 300 прегледа, што је смањење у односу на раније и додао да и даље једна трећина пацијената захтева пријем на болничко лечење.

Директор Центра за анестезију и реанимацију КЦС Небојша Лађевић указао је на то да се, без обзира на пад броја прегледа у ковид амбулантама и ковид болницама, и даље одржава велики број пацијената у јединицама интензивне неге. Сви који су доспели у јединице интензивне неге су тешки пацијенти и зато предстоји још дуга борба за њихово излечење, објаснио је он.

Лађевић је, као председник Удружења анестезиолога и интензивиста Србије, изразио захвалност анестезиолозима на пожртвованом свакодневном раду у тешким условима са критично оболелим пацијентима.

Према његовим речима, због великог оптерећења свих који раде у јединицама интензивног лечења, веома је важно да грађани носе маске и држе дистанцу, како би се растеретило медицинско особље.

Директорка Института за јавно здравље ” Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић је навела да ће истраживања о ризицима и последицама коронавируса бити доступна када се систематизују и спроведу у складу са свим правилима, напоменувши да ћемо тада знати које су конкретне последице код људи који су прележали вирус.

Она је нагласила да овај вирус не прескаче ни једну популациону групу и да нико није поштеђен и објаснила да он примарно напада респираторне органе, али делује и на све друге системе људског организма.

Директорка “Батута” је рекла да је задовољна применом превентивних мера у домовима за старе и додала да бројке показују да је тај део становништва озбиљно схватио потребу за применом мера.

Јовановић је указала на то да епидемиолошку ситуацију у тим установама прате и ресорно министарство и надлежне здравствене службе.

Она је, такође, навела да Кризни штаб у континуитету разматра питање увођења карантина или обавезног негативног ПЦР теста за стране држављане који долазе у Србију, као и наше држављане који се враћају из иностранства.

Према њеним речима, препорука Светске здраствене организације јесте да свака земља самостално одлучује о условима уласка на њену територију током пандемије.

Директорка “Батута” је указала и на то да за улазак у Србију за сада не постоји никакав услов, али да се помно прати ситуација.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here