Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председници скупштинских одбора косовске скупштине јуче су потписали заједничку декларацију којом изражавају спремност и посвец́еност унапређењу и јачању изборног процеса. Тим поводом договорено је оснивање ад хоц парламентарног одбора који ће „побољшати и ојачати изборни процес“ узимајуц́и у обзир препоруке Мисије ЕУ за посматрање избора које су издате 2013. године, јавља Газета Еxпресс.

У оквиру овог ад хоц скупштинског одбора предвиђено је и формирање саветодавне радне групе која би била састављења од домаћих и међународних стручњака. Званични предлог о формирању ових тела биће предат косовској скупштини на једној од предстојец́их пленарних седница, преноси Газета.

Потписивање заједничке декларације одржано је у присуству специјалне представнице ЕУ на Косову, Наталије Апостолове и амбасадора Јана Братуа (Иан Браатху), шефа Мисије ОЕБС-а који су подржали и поздравили напоре лидера посланичких група у Скупштини Косова за побољшање и јачање изборног процеса на Косову.

„Важно је што ће овај одбор имати саветодавну групу састављену од домаћих и међународних стручњака и актера. ЕУ и ОЕБС ће им пружити подршку и помоћ у њиховом раду“, поручили су у заједничком саопштењу.

“Јачање и побољшање изборног процеса је стална карактеристика сваке демократије и константан захтев за демократије у настајању. На Косову, исти мора бити заснован на налазима и препорукама мисија изборних посматрачких мисија ЕУ током претходних избора како би се осигурали демократски избори унутар уставног оквира”, додаје се у саопштењу.

„Српска стварност“ / Газета Експресс, КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here