Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Европска унија, као посредник у дијалогу Београда и Приштине, у овом тренутку нема одговор на питање када би процес свеобухватне нормализације односа могао бити настављен. Осим такси на робу из централне Србије, велики проблем представља и непостојање заједничког става свих политичких чинилаца у Приштини.

У Бриселу тврде да процес дијалога није блокиран, већ да се са приштинском страном превасходно ради на решавању питања такси.

“На састанку са новоформираном делегацијом Приштине прошле недеље у Бриселу јасно им је речено да ЕУ жели да се тарифе повуку и они су то разумели. Стављене су конкретне идеје на сто. Они сада имају свој унутрашњи дијалог и чекамо да видимо шта ће из тога произаћи”, речено је Танјугу у европским дипломатским изворима.

Комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан је у недавном разговору са аустријским новинарима такође поручио да се нада “одговору Косова у наредним данима”.

У Бриселу оцењују да0 ће “Приштина остати заглављена” на путу евроинтеграција уколико не поштује обавезе из ЦЕФТА и дух Споразума о стаблизацији и придруживању, а као “велики проблем” наводи се и непостојање заједничког става свих политичких чинилаца у Приштини.

У ЕУ кажу да се ту може наћи и смисао новоформиране делегације Приштине, која би требало да буде “механизам за доношење заједничких позиција” косовске стране.

“Тачи остаје главни преговарач на нивоу председника, али је проблем што на страни Косова има интерних сукоба. Желимо да кад Тачи дође он има и свеобухватни мандат, а ова делегација је механазам који може помоћи у том смислу”, објашњавају у европским круговима блиским процесу дијалога.

У Европској комисији такође наглашавају да они конкретно са приштинском страном тренутно раде на “разрешавању питања царина”, а све у циљу померања ствари у целокупном процесу постизања свеобухватног решења за односе Београда и Приштине.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here