Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић назвала је бесмисленим позив Европског парламента за увођење санкција српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, истичући да је више брине њихово неразумевање ситуације у БиХ, чије решење она види искључиво у унутрашњем дијалогу.

“Нису се потрудили да сазнају који су стварни разлози за неку кризу, а да су се потрудили бавили би се проблемом који је на одласку наметнуо Валентин Инцко” , изјавила је Цвијановић.

Она је додала да је Инцков мандат на месту високог представника трајао предуго, а све на рачун грађана ЕУ који финансирају непотребни ОХР, преноси РТРС.

Констатујући да европски парламент, у којем седе изабрани представници чланица ЕУ, има право да већа о чему жели и доноси закључке какве хоће, Цвијановић је рекла да исто право имају и представници у Народној скупштини Републике Српске, којима су грађани дали мандат да их представљају.

Она је позив на увођење санкција оценила као бесмислен наводећи да санкције никада нигде нису ништа поправиле.

Додала је и да је од приче о санкцијама више брине неразумевање.

“А живите тако близу некоме и припадате истом географском простору Европе и имате минорна и стереотипна знања”, поручила је Цвијановић европарламентарцима.

Она је за БХТВ рекла и да прича о евентуалном заустављању или пружању помоћи Републици Српској потврђује подељеност БиХ, јер ако се то деси, како каже, то би значило да ни у ЕУ не виде БиХ као целовит, јединствен економски простор и заједницу.

Цвијановић је рекла и да нема велика очекивања од Самита ЕУ 21. фебруара на којем би, према најавама, требало да се одлучује о санкцијама Српској, те додала да Република Српске на многе адресе у свету отишло појашњење ситуације у БиХ.

Она је поновила позив на унутрашњи дијалог у БиХ у којем, сматра, треба све да се решава и истакла да не верује да неко са стране може да дође и наметне решење.

“Не желим да верујем да ми може бити већи пријатељ неко ко ће седети у Европском парламенту, америчком Конгресу, јапанском нечему, од неког ко је мој партнер, Бошњак, Хрват. Са њима живимо и доносимо заједничка решења “, истакла је Цвијановић и додала да је фрустрира кад види потребу бошњачких партнера који стално зову у помоћ некога са стране и призивају санкције.

Она је подсетила и да је Влада Републике Српске упутила позив Влади Федерације БиХ да се разговара о великом броју питања, али да су они то игнорисали, наводи РТРС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here