Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Састанак лидера косовске ПАН коалиције завршен је вечерас после више од два сата, али нико од представника те коалиције није желео да да изјаву новинарима.

Састанак је почео у згради косовске владе у Приштини, а новинарима није био дозвољен приступ у зграду, преноси приштинска Коха.

Како су раније пренели приштински медији, састанак је сазвао премијер привремених косовских инситуција Рамуш Харадинај, а присутни су били председник косовске скупштине Кадри Весељи, председник Социалдемократске иницијативе Фатмир Љимај и председник АЗБК Беџет Пацоли.

Колика је криза у колалицији?

Продубљује се криза у косовској владајућој коалицији пошто је Демократска партија Косова (ДПК), појединачно најутицајнија странка у власти, најавила да ће одустати од недавно усвојене декларације која не препознаје “корекцију граница” и противи се одржавању међународне конференције о косовском питању.

Странка, којом је некада руководио косовски председник, Хашим Тачи, је тражила да се одустане од декларације која не познаје “корекцију граница” и позива упућеног САД и ЕУ да иницирају и организују међународну конференцију о косовском питању, који је раније амбасадорима Квинте и ЕУ упутио Рамуш Харадинај.

Како пише приштинска Бота сот, идеју о одржавању такве конференције ДПК види као, како се наводи, “реалну опасност због могућег поновног отварања питања коначног статуса Косова”.

Приштина, наиме, сматра да је коначан статус Косова решен једностраним проглашењем косовске независности, 17. фебруара 2008.

Такође, наводи се, да ДПК сматра да би одржавање такве конференције са собом понело ризик од учешћа Русије у том процесу, што се Приштини никако не би свидело.

„Лични ставови су легитимни, али службени став и одлуке од значаја за земљу мора доносити држава, увек и у сваком случају. Скупштина Републике Косово је највиша државна институција и ниједна одлука нема никакву вредност без одобрења посланика”, наводи се у саопштењу ДПК.

Из странке су поручили и да су забринути због недостатка координације и институционалне сарадње по питањима од, како кажу, “националног интереса”.

ДПК је саопштио да сматра да је то штетно за партнерство Приштине са САД, али и, додају, “позицију Косова на међународној сцени”.

“Демократска странка Косова жели да напусти једнострани политички приступ и протагонизам, који води земљу у политичку кризу, у време када изазови са којима се земља суочава траже национално јединство”, наводи се у саопштењу.

Косово је, додаје се, “у дијалогу за пуну нормализацију односа са Србијом, узајамно признавање, место у УН и убрзање чланства у ЕУ и НАТО”.

ДПК је још једном апеловала на опозиционе политичке партије да преузму одговорност за, како кажу, “питања од државног интереса”, за шта су и добили поверење грађана на изборима.

“Позиција Демократске партије Косова је јасна: Косово је независна и суверена држава, и свако доношење одлука мора изаћи и бити потврђено у парламенту Републике Косово у оквиру државне делегације и заједничке платформе”, наводи се у саопштењу. Такође, наводи се, да свака одлука донесена на крају дијалога са Србијом треба да буде потврђена директном вољом народа Косова на референдуму и у косовском парламенту.

„Српска стварност“ / КОХА, Агенције, КИМ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here