Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

У Приштини је за понедељак најављен протест против одлуке да аустријски писац Петер Хандке добије Нобелову награду.

Косовски режисер, Бен Аполони изјавио је за Косовапресс, да ће се у понедељак у 11 часова испед Шведске амбасаде у Приштини одржати протест у циљу повлачења одлуке о додели Нобелове награде за књижевност 2019. књижевнику Петеру Хандкеу, преноси КосовоОнлине.

Како пише ова агенција, у Приштини је Хандке представљен и виђен као “обожавалац Слободана Милошевића”, “подржавалац балканског касапина”, о чему се већ данима може читати на друштвеним мрежама, у косовским медијима, укључујући и карикатуре, а има и косовских званичника који на тај начин јавно изражавају овај став.

Косовска амбасадорка у Америци Вљора Ћитаку изјавила је да је “Комитет за доделу Нобелове награде одлучио је да награди Петера Хандкеа – човека који је глорификовао Милошевића познатог као ‘Балкански касапин’ и подржавао његов геноцидни режим”.

Хандке је са друге стране, у широј српској јавности, виђен као један од ретких светски познатих западноевропских интелектуалаца који јавно подржава Србе, а пре свега као неко ко се снажно противио бомбардовању Србије 1999, када је из протеста вратио немачку књижевну награду “Георг-Бихнер”, тада у вредности од 10.000 немачких марака.

У кратком тонском интервјуу за РТС, на питање како се осећа након добијања Нобелове награде, казао је: “Дирнут сам, био сам дирнут и задовољан сам, то је моје осећање”, док је на питање да ли је очекивао награду, казао: “Не, заиста не. Због Југославије, ви сте криви, да ли ме разумете?”.

Јавности у Србији поручио је да нема другу поруку осим да попију чашу вина с њим, те да ће доћи у Београд поново у новембру, након посете овог марта.

На западу нису имали много разумевања за Хандкеове симпатије према Србима, а посебно му је замерено то што је 1996. године посетио Радована Караџића на Палама, а 2006. и гроб Слободана Милошевића.

Са друге стране Хандке је међу Србима на Косову, пре свега на југу, познат као добротвор и пријатељ, посебно Велике Хоче, коју је у два наврата помогао и са укупно 100000 евра.

Јуче је из Комитета за књижевност Краљевске шведске академије наука саопштено да Нобелова награда не може бити одузета, јер се у статутима Нобелове фондације не спомиње таква могућност.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here