Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Народна скупштина Републике Српске на деветој посебној сједници са 52 гласа за и три против усвојила је Закључке у вези Информације о документу Програм реформи БиХ, који је усвојило Предсједништво БиХ у новембру.

Усвојени су Закључци клубова посланика Савеза независних социјалдемократа, Демократског народног савеза, Социјалистичке партије, Демократског савеза, Народног демократског покрета и Уједињене Српске. Посебну сједницу обиљежила је бурна расправа.

Закључци Парламента Српске:

  1. Народна скупштина Републике Српске размотрила је и примила к знању Информацију о документу Програм реформи БиХ.
  2. Народна скупштина прихвата опредјељење из Програма реформи БиХ да тај програм не прејудицира одлуку о чланству, то јесте да се не може унапријед одлучивати о чланству у НАТО, чиме се прекида досадашњи континуитет опредијељености БиХ за пуноправно чланство.
  3. Народна скупштина сматра да документ Програм реформи БиХ ни по чему није ранији текст Годишњи национални програм – такозвани АНП, јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса осим сарадње и партнерства са НАТО. Одбацује се било какво друго тумачење и третирање овог документа. Народна скупштина сматра да је Програм реформи БиХ у оквирима Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.
  4. Програм реформи БиХ опредјељује сарадњу са НАТО у домену реформи и као документ не одређује чланство БиХ у том савезу. Одлука о евентуалном чланству може се донијети у складу са уставним системом БиХ, у коме Република Српска има механизме да проведе своје ставове путем Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине, односно коначном одлуком Народне скупштине Републике Српске.

Народна скупштина сматра да у сваком евентуалном одлучивању у Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини, представници Срба из Републике Српске морају да уваже ставове ове Народне скупштине, и референдум народа у Републици Српској, те да у процесу одлучивања без оклијевања употребе механизме заштите права и интереса Републике Српске.

  1. Народна скупштина потврђујући своју Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности од 18. октобра 2017. године, подсјећа на обавезу свих органа и институција Републике Српске као и свих представника из Републике Српске у заједничким институцијама Босне и Херцеговине и међународним организацијама и форумима, на провођење те Резолуције.
  2. Народна скупштина поново исказује опредјељење да се о евентуалном чланству у војним савезима грађани Републике Српске изјасне на референдуму, што предвиђа и Резолуција Парламентарне скупштине БиХ (Службени гласник БиХ 25/08) у којој се каже да “евентуални позив за чланство у НАТО захтијева свесрдну подршку грађана”.
  3. Народна скупштина подржава сарадњу са земљама региона у економским областима и од значаја за европске интеграције, као и са организацијама и савезима у борби против тероризма и других видова међународног криминала.
  4. Народна скупштина Републике Српске сугерише органима и институцијама БиХ да остваре сарадњу са другим војним савезима на истим принципима на којима је остварена сарадња са НАТО савезом.

„Српска стварност“ / РТРС /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here