Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да наша земља из године у годину напредује и да је већ више година најуспешнија по привлачењу страних директних инвестиција, уз оцену да је то постигла захваљујући реформама које је спровела.

Брнабић је у Лондону, на ФТ форуму Западног Балкана (FT Western Balkans Forum) о теми „Могућности улагања у брзорастућем региону“, указала на светлу будућност Србије и региона.

Премијерка је на скупу, на којем је оцењено да је Западни Балкан регион повољан за инвестиције, навела да је у првих пет месеци забележено већ 1,2 милијарде евра инвестиција у Србију, што је за 17 одсто више него у истом периоду рекордне прошле године.

Она је истакла да је овај фантастичан резултат важан за реформе које су спроведене и које омогућавају добру будућност, и најавила да ће реформе бити настављене, уз настојање да се привуку инвестиције које нису радно интензивне, већ су инвестиције у креативну индустрију.

Допринели смо томе да регион постане стабилнији, да се све више повезује. Ако тако наставимо, пред нама је светла будућност, поновила је Брнабић.

Она је, на питање о кинеским инвестицијама, рекла да Србија не покушава да привлачи само кинеске инвестиције, већ се труди да привуче инвестиције из целог света.

Према њеним речима, кинеске инвестиције у инфраструктуру су веома битне, и то не само Србији, већ целом Западном Балкану, при чему ће на крају ти пројекти, када регион уђе у ЕУ, постати европски.

Премијерка је истовремено указала на то да је хипокризија критиковати кинеске инвестиције у земље региона, док се истовремено у Западној Европи прихватају улагања из те азијске земље.

Она је подсетила на то да је 90 одсто инвестиција из Кине отишло у западноевропске земље, и навела да је Кина само у Великој Британији инвестирала 70 милијарди евра.

Брнабић је поновила и опредељеност већине грађана Србије за европски пут.

Верујем да је пут важнији од дестинације, а пут је приступни процес, који је време спровођења реформи. Што пре сви ми напредујемо на том плану, и поред тешког и трновитог пута, то ће бити боље по нас у региону, али и за ЕУ. Нема Плана Б. Наша спољна политика има два стратешка циља – један је европски пут, а други стабилност у региону, поручила је председница Владе Србије.

Она је указала на то да је њен посао “Србија у ЕУ“, али и додала да приступање зависи од саме ЕУ.

На форуму, који су организовали Коморски инвестициони форум Западног Балкана (WB6 CIF) и престижни британски магазин “Фајненшел тајмс”, учествовали су и председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сума Чакрабарти, премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама, председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж, генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу (RCC) Мајлинда Брегу, представници међународних финансијских институција, пословне заједнице и други.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручио је улагачима да тренутно нема региона који би донео већи профит у наредних пет до седам година од региона Западног Балкана.

Он је истакао да новац уложен на Западни Балкан доноси много већи профит него улагања у било који регион света.

Данас желимо да објаснимо зашто је добро да инвестирате ваш новац и зашто треба да послујете на Западном Балкану, поручио је Чадеж, подвукавши да регион може успети да делује заједно.

Председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сума Чакрабарти је оценио да је регион Западног Балкана веома занимљив за инвеститоре, и најавио да ће ЕБРД наставити да сарађује са владама и улагачима из региона.

Он је упутио позив инвеститорима да дођу и искористе потенцијал који регион нуди, додајући да Западни Балкан има стабилну макроекономску ситуацију, и да се у њему налазе добро образовани грађани.

Чакрабарти је, када је реч о Србији, рекао да је наша земља спровела реформе које су довеле до макроекономске стабилизације, и додао да је Србија једна од земаља са најбољим перформансама са ЕБРД.

Регионални директор Светске банке за Западни Балкан Линда ван Гелдер указала је на високи раст економија Западног Балкана у поређењу са ЕУ и светом.

Она је истакла да регион нуди велике могућности улагачима, и нагласила да су инвеститори потребни како би регион повећао производњу.

Међутим, како је оценила, актуелни раст земаља региона од четири до пет одсто је премали да би регион брзо достигао западноевропске земље, јер је за то неопходан раст од седам и више процената.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here