Mesto za reklamu

01.09. 2019.

После плаћеног одсуства и колективног одмора, запослени у компанији “Фијат Крајслер аутумобили” враћају се на своја радна места у понедељак 2. септембра. Тада ће, после једноипомесечног прекида, бити обновљена производња “фијата 500Л”.

Радници “Фијата” су 17. јула упућени на плаћено одсуство, потом су искористили летњи део колективног годишњег одмора, а затим наставили плаћено одсуство.

За време одсуства запослени су примали 65 одсто редовне зараде, док је годишњи одмор плаћен у складу са Колективним уговором и Законом о раду.

Према ранијим најавама, у септембру ће радити девет радних дана током којих би, с обзиром на уобичајену дневну производњу од 410 до 420 возила, из фабрике изашло близу 4.000 нових готових аутомобила све три верзије модела “500Л”.

Према незваничним подацима, у крагујевачкој фабрици аутомобила током ове године произведено је 25.000, а очекује се да ће укупна годишња производња бити око 40.000 возила.

На захтев “Фијат Крајслер аутумобила” Влада Србије је раније одобрила могућност за додатних 87 дана плаћеног одсуства поред законског максимума од 45 дана годишње, а према информацијама из фабричког синдиката запослене до краја године очекује још неколико прекида производње.

По том основу, током ове године, запослени у “Фијату” на плаћеном одсуству могу бити укупно 132 дана, што уз годишњи одмор, државне и верске празнике износи око 160 радних дана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here