Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са тимом кинеских експерата, који су синоћ допутовали специјалним летом из Народне Републике Кине.

Они бораве у Србији како би пренели своја искуства у борби са вирусом COVID-19, као и које су то мере које су у Кини дале најбоље резултате у спречавању ширења ове заразне болести.

Састанку су присуствовали и министар здравља Златибор Лончар и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо.

Председница Владе још једном је изразила велику захвалност Народној Републици Кини на подршци, медицинској опреми и, што је најважније, тиму медицинских стручњака који од синоћ бораве у Србији.

С обзиром на то да је вирус COVID-19 и даље недовољно истражен, премијерка је истакла да је кинески тим експерата најдрагоценији ресурс у борби са ширењем заразе.

Народна Република Кина је земља која се на изузетан начин супротставила вирусу COVID-19 и неизмерно смо срећни што сте овде са нама. У овом тренутку не постоје људи на свету који знају више о овој заразној болести и чија искуства би била кориснија нама који тренутно бијемо битку са коронавирусом. Много вам хвала још једном што сте са нама, подвукла је она.

Медицински стручњаци из Кине потом су присуствовали заседању Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19, којим председава премијерка Брнабић, а који чине остали министри у Влади РСрбије, као и тим српских лекара и епидемиолога којима ће искуство колега из Народне Републике Кине бити од непроцењивог значаја.

На састанку је још једном наглашено да су мере изолације и самоизолације кључне и најефективније средство у борби са ширењем заразе изазване вирусом COVID-19.

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да кинески експерти имају велико искуство.

„Дошао је тим који предводи епидемиолог који је вођа тима, пулмолог, специјалиста ургентне медицине и још неколико лекара са искуством. Презентовали су нам како су разрешавали ситуацију у Кини, саслушали су нас, настављамо разговор са њима, планира се њихов обилазак Инфективне клинике и свих места где се лече оболели и где се планира лечење, као и планирање мера које следе“, додао је Кон.

Договорено је да ће кинески стручњаци нашим епидемиолозима помагати у праћењу стања и доношењу нових мера како би се грађани Србије у највећој могућој мери заштитили од заразне болести изазване вирусом COVID-19 .

Медицински стручњаци допутовали су синоћ из Шангаја специјалним летом и на аеродрому их је дочекао председник Републике Србије Александар Вучић.

У авиону је допремљена и медицинска опрема, на којој се председник Републике синоћ још једном срдачно захвалио председнику Народне Републике Кине Си Ђипингу, и истакао да ће челично пријатељство Србије и НР Кине у будућности бити још чвршће, као и да ће српски народ заувек бити захвалан кинеском на свој помоћи коју пружају Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here