Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Председник Србије Александар Вучић и француски председник Емануел Макрон су, приликом посете Макрона Србији, усвојили Заједничку изјаву у којој су потврдили заједничку посвећеност демократским вредностима и људским правима, нагласили да приступање Србије претходно дубоко реформисаној Европској унији представља заједнички стратешки циљ и изразили жељу да се брзо стекну услови за обнављање дијалога између Београда и Приштине.

На позив Александра Вучића председник Француске Емануел Макрон боравио је у званичној посети Србији 15. и 16. јула.

Том приликом су двојица државника потврдили заједничку посвећеност демократским вредностима и људским правима, владавини права и мултилатерализму, те су исказали заједничку вољу да допринесу миру, просперитету и стабилности у Европи и свету.

Двојица државника су нагласили да приступање Србије претходно дубоко реформисаној Европској унији представља заједнички стратешки циљ.

Поред неопходних економских реформи, у којима Србија показује значајан напредак, двојица државника нагласили су потребу за већим напорима у областима владавине права, основних права, јачања демократских институција и реформе јавне управе.

Они су се сагласили да би билатералне несугласице требало да буду решене и путем билатералних преговора, у складу са међународним правом и у доброј вери.

Изразили су жељу да се брзо стекну услови за обнављање дијалога између Београда и Приштине, како би се постигло међусобно прихватљиво решење посредством ЕУ.

Поводом обележавања 180-годишњице успостављања дипломатских односа између Француске и Србије, двојица државника су се сагласили да наставе да у потпуности спроводе Споразум о стратешком партнерству и сарадњи, који су Влада Републике Француске и Влада Републике Србије потписале 8. априла 2011. године.

Са тим циљем, одлучили су да наставе политички дијалог на високом нивоу, да ојачају сарадњу у области безбедности и одбране, да промовишу културну размену и Франкофонију, да заједнички раде на интеграцији Србије у Европску унију и да развију економску размену, нарочиту у области иновација.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here