Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо присуствовали су данас почетку рада заједничких патрола српске и кинеске полиције.

Стефановић је том приликом оценио да ће заједничке патроле, које ће бити распоређене у Београду, Новом Саду и Смедереву, олакшати комуникацију са великим бројем кинеских туриста који долазе у нашу земљу.

Он је објаснио да ће те патроле бити распоређене на више локација у Београду – у Кнез Михаиловој улици, на Калемегдану, Тргу Републике, новобеоградском Блоку 70 и на Аеродрому „Никола Тесла“.

У патролама, које су формиране на основу споразума који је потписан са кинеским министром јавне безбедности Џао Кеџијем, у оквиру пилот-пројекта, смењиваће се шест полицајаца из Кине, навео је потпредседник Владе.

Према његовим речима, број кинеских гостију се стално повећава, а до краја године очекује се пораст од приближно 40 одсто у односу на претходну.

Због тога је, како је указао, рад заједничких патрола изузетно значајан јер ће допринети лакшој комуникацији и већој безбедности.

Наша два народа повезује челично пријатељство и Србија никада неће заборавити да је Кина била уз њу у најтежим тренуцима. Та земља и данас снажно подржава наше виталне националне интересе, а Србија апсолутно подржава политику једне Кине, навео је Стефановић.

Захваљујући председницима двеју држава, како је истакао, између Србије и Кине је успостављено стратешко партнерство које је довело до снажних кинеских инвестиција у нашу земљу, што је омогућило нова радна места и побољшање наше економије.

Он је додао да се, поред инвестиција у нашу привреду и инфраструктуру, остварује снажна сарадња и на свим стратешким пољима везаним за развој и јачање двеју земаља.

Због тога желимо да искажемо захвалност НР Кини на томе што је Србију препознала као свог поузданог и искреног партнера, као и министру Џао Кеџију, који је први министар јавне безбедности те земље који је посетио Србију, рекао је Стефановић.

Амбасадорка Чен Бо је предочила да се последњих година свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије брзо развија, као и да велики број кинеских туриста посећује Србију.

Она је објаснила да су кинеска и српска влада, у циљу веће безбедности грађана двеју земаља, одлучиле да формирају заједничке полицијске патроле, што показује да је сарадња двеју држава у области спровођења закона достигла један нови ниво.

Амбасадорка је истовремено изразила очекивање да ће и српски полицајци у блиској будућности бити на улицама Кине.

Током боравка у Србији, како је прецизирала, кинеска полиција ће радом у заједничким патролама помагати српским колегама кроз успостављање хитне телефонске линије за пријаве на кинеском језику, а обилазиће и места где живе кинески грађани, као и кинеска предузећа и институције.

Према њеним речима, од ступања на снагу безвизног режима између Кине и Србије дошло је до великог пораста броја кинеских туриста који посећују Србију.

Амбасадорка је изразила уверење да ће кинески полицајци бити не само чувари безбедности, већ и амбасадори пријатељства двеју држава, као и да ће њихов долазак додатно зближити два народа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here