Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас на Конференцији Уједињених нација о промени климе, која је одржана у Катовицама, да су климатске промене питање које једна земља не може решити сама, поручивши да је заједничко деловање услов за позитиван резултат.

Брнабић је, приликом обраћања учесницима овог скупа, изразила забринутост због утицаја који климатске промене имају на наше окружење, а посебно је истакла неизвесност њиховог утицаја на живот људи у будућности.

Морамо бити уједињени – без обзира на то да ли спадамо у индустријски развијене земље, да ли смо територијално мала или велика држава, били у транзицији или не, навела је она.

Ово је тема која се не тиче националне или религијске припадности, политичких и личних афинитета – ово је питање свих нас, људи који насељавамо планету Земљу. Уколико постоји неко питање које једна земља не може решити сама, то је свакако питање климатских промена – заједничко деловање услов је за позитиван резултат, поручила је премијерка.

Она је нагласила да је Србија јасно опредељена за све иницијативе ове врсте које подразумевају да се делује одмах, и подсетила на то да је наша земља у блиској прошлости и те како осетила последице климатских промена.

Председница Владе је као пример навела поплаве из маја 2014. године, као и прошлогодишње суше које су утицале на национални БДП, трговинску размену Србије и самим тим и на животни стандард становништва.

 Премијерка је навела да је заштита животне средине једно од најважнијих питања у процесу приступања Србије Европској унији, које захтева и далеко највише инвестирања – више од 15 милијарди евра.

У прошлости, заштита животне средине није била на листи приоритета Србије. У претходне четири године, спровели смо тешке и непопуларне мере фискалне консолидације које су нам омогућиле да данас имамо стабилан финансијски систем, који почива на здравим основама и пружа нам прилику да улажемо и у остале области, попут екологије или обновљивих извора енергије, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, неки од корака које ће Србија одмах предузети су усвајање закона о климатским променама и стратегије ниско-угљеничког развоја, као и почетак имплементације конкретних пројеката које ће наша земља представити у току 2019. године.

Она је објаснила да ће све ове мере, уз већи степен заштите животне средине као основни мотив, указати Србији на нови правац даљег економског и друштвеног развитка.

Развој заснован на иновацијама, знању и чистим енергетским изворима нешто је што стварамо у Србији и овакве стратегије и закони свакако ће помоћи тај процес и имаће двојаку корист за наше грађане, навела је председница Владе.

Брнабић је поручила да је Србија спремна и посвећена заштити животне средине, и са задовољством очекује наставак рада са Уједињеним нацијама, Европском унијом, као и са свим појединачним земљама које имају исту визију.

Отварању конференције присуствују многи светски лидери, шефови држава и влада, као што су генерални секретар УН Антонио Гутереш, премијери Холандије и Шпаније Марк Руте и Педро Санчез, као и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович.

Председница Владе се на маргинама конкференције, између осталих, састала и са председницима Аустрије и Бугарске Александером ван дер Беленом и Руменом Радевом, премијером Холандије Марком Рутеом, као и директорком Светске банке Кристалином Георгијевом.

Данас је у Катовицама акламацијом усвојена  и Декларација „Solidarity and Just Transition Silesia Declaration“ („Силесијска декларација о солидарности и праведној транзицији“).

Ова конференција представља наставак преговора по питањима од значаја за спровођење Оквирне конвенције УН о промени климе. Скуп у Катовицама има за циљ завршетак рада на усвајању упутстава за спровођење Споразума из Париза за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште. Република Србија је члан Споразума из Париза од августа 2017. године.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here