Mesto za reklamu

27.03.2020.

Србију очекују тешке недеље, поручио је председник Србије Александар Вучић на конференцији за медије. Председница Владе Ана Брнабић каже да је потребна гвоздена дисциплина како би се победио коронавирус. Ако се будемо понашали као једна јединствена целина, имамо шансе да кроз ово прођемо, истиче директор Инфективне клинике Горан Стевановић.

Председник Александар Вучић је нагласио да је у Србији коронавирусом заражено 576 људи, а да је осам људи преминуло. Србију, како каже, чекају тешке недеље, током којих се може очекивати и пет, па 20 умрлих дневно.

“За три-четири дана очекујте по 200, 500 људи у болницама. Кинески лекари и наши су сагласни да ми ту не можемо бог зна шта да урадимо сем да молимо народ да остане код куће. Људи, немојте да тражите дозволе да бисте прекршили полицијски час”, наводи председник.

Истиче да је Србија добила 120.000 епидемиолошких маски које си распоређене у здравствене установе. Додаје да ће у наредна три дана стићи још 15 милиона маски.

Према његовим речима, у току је општа отимачина за респираторе на тржишту.

“Не вреди вам ни кад платите. Чим постигну већу цену, они продају, а вама врате паре”, навео је Вучић.

По Србији је како наводи, распоређено 135 транспортних респиратора.

“Сваки респиратор може да спасе чак 5 живота. Само да не дођемо у ситуацију као у Њујорку, да скидају једног са респиратора да би ставили другог”, рекао је председник Вучић.

Додаје да многе земље шаљу своје агенте са торбама у кешу да би имали приоритет у набавци.

“Када набављате на тржишту, ако немате кофере кеша тешко да можете до тога да дођете”, казао је Вучић.

У наредних 10-12 дана у Србију ће стићи неколико стотина респиратора, истакао је председник.

Болница “Драгиша Мишовић” имала је 30 респиратора, а сада 156, навео је председник додајући да је то “наша најснажнија болница по броју респиратора”.

Одговарајући на оптужбе званичне Црне Горе да је Србија конфисковала респираторе, Вучић је рекао да Србија није отела никакве респиратора.

“А да се не бисмо прегањали, спремни смо да поклонимо Подгорици три респиратора, и још по један Пљевљима и Бијелом Пољу. Ми желимо да са братским народом у Црној Гори имамо најбоље могуће односе”, наводи председник.

Србија ће, како је истакао, помоћи и Горажду и Дрвару.

“Мислимо да ово није време када људи треба да се разликују по вери и нацији”, навео је Вучић.

“Останите код куће” 

Навео је да ће бити неопходно да се граде нове болнице јер, како каже, ВМА мора да се остави у целини.

“Много смо се уздали у ВМА, али не можемо да се ослонимо јер мора да прими друге пацијенте”, напомиње председник.

Истиче да држава не може још “бог зна шта” да уради осим да моли народ да седи у кућама.

Једини начин да сачувате себе и своје ближње је да не излазите из куће, апеловао је председник.

Председник је најавио да ће у недељу бити представљен програм економских мера које су, каже, озбиљне.

“Не размишљамо о смањењу плата и пензија”, каже Вучић.

Нећемо затварати градове још

Председник је, говорећи о најави да ће градови-жаришта коронавируса у Србији бити затворени, рекао да се то још неће догодити.

Одговарајући на питања новинара, додао је да се таква одлука неће доносити у наредна два-три дана.

У недељу представљање економског плана 

Вучић је истакао да ће у недељу представити програм економским мера и ефекте и начине финансирања.

“Мислим да смо направили озбиљан програм, као и 2014. године. Нисмо журили да се додворавамо народу. Не размишљамо о смањењу плата и пензија, а сви у региону ће их смањивати јер не могу да издрже ниво јавног дуга”, казао је председник.

Примљено је, указује, 1.340 лекара, 1.900 сестара.

“Нећемо да затварамо градове, нећемо да доносимо још теже мере. Број смрти дневно ће да расте геометријском прогресијом. Много смо срећни што у последња 24 сата имамо само једног мртвог. Ћуприја се појавила као ново жариште. У Ваљеву је боља дисциплина.

Има једна добра ствар у свему је да нам у геронтолошке центре није ушла корона и да су млађи људи заражени. Добра вест је и да је трудница заражена коронавирусом родила здраву бебу.

Младић из Ваљева 1985. годиште скинут је са респиратора, сад дише својим плућима. По први пут имамо велику наду да ће са тим младим човеком бити све у реду.

“Не сме птица да уђе у геронтолошке центре, не сме мува да уђе. То је оно што је направило проблем Италији”, рекао је Вучић.

Србија је пре осталих су, како је напомену, увела тешке мере, на време.

“Обезбедили смо материјале и опрему пропорционално више него друге земље. Жилаво смо се припремали. Ми имамо седам милиона становника. Уз ресурсе који нису велики морамо да бринемо и о РС. Надам се да ћемо имати подршку најстаријих. Молим их као бога да не иду нигде. Замислите да милион и 780.000 људи да шетају у једном сату”, рекао је Вучић.

Брнабић: Потребна гвоздена дисциплина 

Председница Владе Ана Брнабић рекла је на конференцији да су пред Србијом две изузетно тешке недеље које су, каже, кључне и критичне.

“Поносни смо на ове резултате до сада, али могу и да буду бољи. Треба нам гвоздена дисциплина. Кретање, контакти морају бити сведени на апсолутни минимум, то је једини начин да наставимо да се боримо. Гвоздена дисциплина у наредне две недеље. Правац је офанзива против ковида-19, улазимо у борбу”, истакла је председница Владе.

Најавила је да ће наредних дана бити подигнути капацитети за тестирање, са 300-400 дневно на 2.500.

“Референтна лабораторија за млеко која има пи-си-ар (PCR) тестирање може да уради око 1.000 тестова дневно”, истакла је Брнабићева.

Најавила је да ће 9.априла бити отворена нова лабораторија, на којој се ради са кинеским партнерима. Тада ће, каже, моћи да се уради 7.000 пи-си-ар тестова.

Такође, радиће се и брзо тестирање.

Једна од ствари у борби против коронавируса је и пуна имплементација казнене политике.

“То је најбољи начин да покажемо да је држава спремна и озбиљна да се избори”, напоменула је Брнабићева.

Најавила је и да ће привремена болница на Сајму сутра у 8.00 кренути да прима пацијенте.

Стевановић: Можемо да прођемо кроз ово ако се будемо јединствено понашали 

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић истакао је да је држава пружила пуну подршку здравственом систему.

“Подршка државе се не огледа само у куповини опреме, већ и у реорганизацији јер ово може да се пореди једино са епидемијом великих богиња 1972, а на глобалном нивоу је као Шпанска грозница. Ово је борба комплетне људске врсте против вируса”, истакао је Стевановић.

Поручује да нико не може да избегне хоспитализацију, а то, додаје, није ни паметно јер може изузетно скупо да кошта.

“Неопходна је помоћ свих. Држава урадила свој део посла најбоље што је могла. Ми смо успели да отмемо 22 дана, четири недеље, то је у овој причи изузетно дуго. Ако будемо имали среће, предстоји нам изузетно озбиљна борба и напори. Ово је прича о сваком појединачном дану, сваки појединачни дан и пацијент су битни”, истакао је директор Инфективне клинике.

Ако се сви будемо понашали као јединствена целина и будемо чували сами себе, али и једни друге тиме што ћемо поштовати мере, имамо шансе да кроз ово прођемо, наводи Стевановић.

“Нећемо проћи са минималним бројем оболелих и без људских жртава, али ће оне бити минималне колико се ми будемо потрудили”, нагласио је директор Инфективне клинике.

 „Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here