Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Име трга проглашено је прокламацијом која је 13. јануара уручена директору Српске школе “Никола Тесла” у Нијагари Бориславу Живковићу и представнику Канадског Теслиног техничког музеја Немањи Јевремовићу.

У прокламацији се истиче да је својим изумима Никола Тесла покренуо технолошки напредак, а управо се у Нијагари десио тај велики корак за човечаснтво крајем 19. века изградњом прве хидроелектране по моделу Теслиног полифазног система.

Данас се скоро сва електрична енергија на свету производи по томе принципу.

Живковић каже да та лепа вест долази у години у којој школа обележава два јубилеја – деценију постојања и 10 година обележавања Дана Николе Тесле у Нијагара Фалсу.

“Овај успех нас обавезује да истрајемо на путу очувања нашег српског језика, вере, културе и традиције, као и чувању лика и дела највећег сина нашег народа који је оставио неизбрисив траг и на подручју где данас живимо”, истакао је Живковић.

Та школа и канадски Теслин технички музеј средином прошле године надлежним канадским институцијама упутили су предлог за назив Трга Николе Тесле.

Заједничком сарадњом ове две значајне организације српске исељеничке заједнице, која је трећа по бројности у Нијагари, рођендан америчког научника српског порекла 10. јула у овом граду се обележава као Дан Николе Тесле.

Циљ удружења је, како каже Борислав Живковић, да управо у Нијагари оснују Музеј Николе Тесле.

Трт Николе Тесле, који обухвата подручје од Теслиног споменика до старе хидроелектране, ускоро ће бити “видљив“ на свим електронским презентацијама и каталозима овог туристичког места, а биће уцртан у државни катастр, топографске и туристичке карте.

У оквиру новог трга је и плато изнад великог водопада којег годишње посети 12 милиона туриста из целог света.

Српска заједница у Канади организује бројне манифестације посвећене научнику. Тако се већ за 29. фебруар и 1. март у Бурлингтону најављује “Тесла гала викенд”.У том граду недалеко од Торонта пре три године је један од булевара који је повезан са главним аутопутем добио назив Булевар Николе Тесле.

Овај булевар и најновији трг неки су од више стотина тргова, булевара, улица, школа, института и споменика колико их је названо по Николи Тесли на подручју Канаде и Сједињених Америчких Држава.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here