Mesto za reklamu

07.09.2019.

Кинеска рударска компанија „Зиђин“, која је власник РТБ Бора, отвориће нови рудник бакра у налазишту „Чукару Пеки“ код Бора у наредне две године, а споразум о развоју тог пројекта, чија је почетна инвестиција близу 500 милиона долара, потписан је у кинеском граду Сјамену, преноси РТС.

Меморандум о разумевању за развој горње зоне рудника бакра „Тимок“ код Бора, познатијег као „Чукару Пеки“, у име Владе Србије потписао је министар рударства и енергетике Александар Антић, а са кинеске стране председник компаније „Зиђин мајнинг груп“ Ђинх Чен.

Министар Александар Антић је после церемоније потписивања меморандума рекао да ће компанија „Зиђин“, која је власник рудника РТБ Бор, у налазишту „Чукару Пеки“ почети експлоатацију руде већ током 2021. године и да ће у отварање горње зоне „Тимока“ инвестирати 474 милиона долара.

„И када то горње налазиште, та зона, уђе у пуну експлоатацију, годишња производња ће бити на нивоу од 79.000 тона бакра. То је апсолутно у складу са свим досадашњим плановима које смо са њима реализовали и које смо заједнички планирали. То је управо оно о чему смо разговарали“, рекао је Антић новинарима у Сјамену.

Нагласио је да ће компанија „Зиђин“ у Србији производити више од 200.000 тона бакра годишње — више од 120.000 тона из сопственог концентрата наше заједничке компаније „Зиђин Бор“ и око 80.000 тона у пројекту „Тимок“.

Председник компаније „Зиђин“ Чен Ђинх изразио је задовољство због потписаног споразума са Владом Србије, којим тај рударски гигант наставља сарадњу са Србијом.

У Сјамену је потписан и споразум о успостављању пријатељских односа између града Бора и округа Шангханг, у којем се налази рудник „Зиђин“.

„Бор је веома важан за нашу сарадњу, а потписани споразуми су значајни за будући живот оба града“, рекао је новинарима први човек „Зиђина“.

Градоначелник Бора Александар Миликић каже да се много тога променило од доласка „Зиђина“ — Бор је постао град у који се много више инвестира.

Потписивању споразума присуствовали су и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар заштите животне средине Горан Триван и председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић.

Пре потписивања споразума министри Љајић, Антић и Триван су о новим могућностима сарадње разговарали са партијским секретаром и званичницима провинције Фуђијан, у којој је рудник „Зиђин“.
Српска делегација имала је и састанак са челницима провинције Шанкси, који су били предвођени гувернером Лоуом Јангшенгом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here