Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Скупштина Црне Горе изгласала је нову владу на чијем челу је Здравко Кривокапић. Рад, ред и одговорност нека буде мера ове владе, поручио је нови премијер. Вучић честитао Кривокапићу.

На седници Скупштине Црне Горе, за избор нове владе гласао је 41 посланик, 28 је било против, док је један посланик био уздржан.

Нови премијер је Здравко Кривокапић, који је у Скупштини Црне Горе положио заклетву.

“Заклињем се да ћу дужност врштити по Уставу и закону, честито, одговорно и савјесно. Тако ми Бог помогао”, рекао је Кривокапић полажући заклетву.

Након полагања заклетве премијер је захвалио посланицима на подршци и рекао да се нада да ће њихов заједнички рад бити у корист Црне Горе.

“Рад, ред и одговорност нека буде мјера ове владе”, поручио је премијер.

Кривокапић је истакао да његова Влада има обавезу да не разочара грађане.

Поручио је и да Црна Гора неће постати друга српска држава. Црна Гора је независна и да ће тако ће остати, али ће имати најбоље односе са суседима, рекао је нови премијер.

У завршном обраћању у парламенту, Кривокапић је поручио да је ово “прича о почетку директне демократије” у Црној Гори.

“Ова влада није можда пожељна и критикована је, да ли сам пребројавао крвна зрнца, не, нити ћу. Ниједног министра нисам питао је ли Србин, Црногорац… Ово је наша Црна Гора. Немојте даље да се дијелимо. Морамо сви да градимо бољу будућност, засновану на талентима и знању. Имамо природно богатсво, али највеће богатство је наш човјек, који има велики потенцијал. То је црногорски етос, није било чији, него црногорски”, поручио је Кривокапић.

Један потпредседник и 12 министара у Влади 

Након три деценије власти ДПС-а председника државе Мила Ђукановића, владајућу већину чине посланици са листа “За будућност Црне Горе”, “Мир је наша нација” и листе на “Црно на бијело”, које су на парламентарним изборима освојиле већину гласова.

Влада има једног потпредседника – Дритана Абазовића.

За министра одбране изабрана је Оливера Ињац, министра унутрашњих послова Сергеј Секуловић, шефа дипломатије Ђорђе Радуловић, министра финансија и социјалног старања Милојко Спајић, просвете, науке, културе и спорта Весна Братић.

На челу здравства је Јелена Боровинић Бојовић, министар економског развоја је Јаков Милатовић, а капиталних инвестиција Младен Бојанић.

За јавну управу, дигитално друштво и медије задужена је Тамара Срзентић, за екологију, урбанизам и просторно планирање Ратко Митровић.

Министар пољоприведе, шумарства и водопривреде је Александар Стијовић, а за министар правде и мањинских права Владимир Лепосавић.

Кривокапић је у среду образложио програм и састав нове владе.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је раније да очекује коректну кохабитацију и да нова извршна власт поштује Устав и допринесе сарадњи.

Први корак нове Владе биће измена Закона о слободи вероисповести

Нови премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, на конференцији за новинаре, након завршетка сједнице Скупштине, захвалио је на, како је навео, перманентној подршци.

“Имамо само једну обавезу – да вас не разочарамо. Нијесмо жељели да дајемо ниједно конкретно обећање јер претпостављамо да подаци које имамо нијесу тачни”, казао је Кривокапић.

Нагласио је да његов стил није критиковање него рад и да ће то ће бити мото ове Владе.

“Није коректно и нема тога који може направити резултат за двјеста дана”, навео је он.

Измјене Закона о слободи вјероисповијести, како је навео, већ су припремили. “Надам се да ће то бити наш први конкретни корак”, рекао је Кривокапић.

Казао је и да ће већ прве седмице имати “интензивне разговоре са свим амбасадорима”.

Одговарајући на питања новинара о протјеривању српског амбасадора Владимира Божовића, Кривокапић је рекао да жали због тога што се десило.

“То што нам процедуре омогућавају, ми ћемо испоштовати. Знам да нам не требају било какви проблеми. Неће Црна Гора постати друга српска држава. Црна Гора је независна и биће таква до краја. Инсистираћемо на најбољим односима са свим сусједима, не по пријатељској линији, него институционално – на обострано задовољство”, рекао је он.

Кад је посриједи Буџет, Кривокапић је казао да ће нацрт бити направљен до 20. децембра.

Кривокапић је навео и да образовање мора да се промијени.

“Нећемо правити реформу, али можемо направити другачији приступ, користити другачије методе. Дјецу учити да радосни иду у школу, да нема додатних часова”, казао је Кривокапић.

Вучић честитао Кривокапићу

Председник Александар Вучић честитао је новом премијеру Црне Горе Здравку Кривокапићу избор на ту функцију.

“У име грађана Републике Србије и своје име, желим Вам да са успехом обављате одговорну дужност председника Владе Црне Горе. Надам се да ћете Ви и Ваша Влада својим радом допринети да мир и стабилност политичких прилика у региону буду ослонац за свима потребан економски напредак”, навео је Вучић у честитки објављеној на Твитеру.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here