Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

На 27. Балканској информатичкој олимпијади у Атини четворочлана информатичка екипа Србије освојила је две златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу.

Златну медаљу освојили су Тадија Шбез и Никола Пешић Гимназија “Јован Јовановић Змај”, Нови Сад.

Сребрну медаљу освојио је Јован Бенгин, Математичка гимназија, Београд, а бронзану Младен Пузић, такође из Математичке гимназије.

Такмичење је одржано од 9. до 14. септембра у престоници Грчке.

Овим је екипа Србије остварила збирно најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља, односно 55 такмичара који су учествовали на такмичењу.

Србија има укупно освојених 1.411 бодова и налази се испред другопласиране Румуније са 1.310 и трећепласиране Бугарске са 1.060 бодова.

Вођа екипе Србије био је др Владимир Миловановић, доцент са Универзитета у Крагујевцу, а његов заменик Владимир Миленковић, студент са Универзитета у Кембриџу, наводи се у саопштењу Друштва математичара Србије.

Премијерка честитала

Премијерка Србије Ана Брнабић честитала је данас златну медаљу коју је четворочлана екипа из Србије освојила на Балканској информатичкој олимпијади у Атини.

Наши млади информатичари освојили су четири медаље и збирно прво место у конкуренцији 13 земаља, написала је Брнабић на твитер налогу. Честитке од срца за Тадију Шебеза, Николу Пешића, Јована Бенгина и Младена Пузића. Желим вам још много успеха у будућности”, написала је Брнабић.

Честитка Матићеве

И државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић честитала је информатичкој екипи.

“Поносни смо на младе информатичаре Србије који су остварили збирно најбољи резултат у конкуренцији 13 земаља. За нас је њихов успех подстрек да додатно улажемо у младе таленте, али и да наставимо са унапређењем образовног система, посебно у сфери развоја информатике и примени ИКТ-а у свим наставним предметима”, истакла је Матић.

Она је подсетила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација финансијски подржава учешће ученика на међународним такмичењима из информатике, математике и физике кроз подршку невладиним организацијама, као и да у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја спроводи капитали пројекат „Повезане школе“ са циљем дигитализације школства, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here