Mesto za reklamu

18.05.2019.

У Београду је одржан двадесет четврти протест под називом “Сви као један – један од пет милиона”. Протест је одржан и у Крагујевцу.

Скуп испред Теразијске чесме почео је минутом ћутања Лени Илић која је после пет месеци борбе преминула и која је осма жртва из аутобуса у који је у Нишу ударио воз.

На скупу су говорили Далибор Станојевић, један од организатора протеста у Књажевцу, Биљана Стојковић, професорка Биолошког факултета и новинар Ненад Кулачин.

Станојевић који је, како је саопштила ДС, претучен јуче у Књажевцу, окупљенима код Теразијске чесме је рекао да насилник који га је јуче претукао има заштиту власти, али да се он не боји и да се за разбијање глава мора одговарати. Рекао је да све што знају његови политички противници је да “комуницирају насиљем” – преноси Танјуг.

Биљана Стојковић је рекла да су у образовању и на Универзитету „постали важнији партијска књижица од знања и струке“.

Професоре и студенте је позвала да кажу да не пристају на овакав Универзитет, на којем се издају лажне дипломе.

Како је нагласила, прихватање доктората министра финансија Синише Малог је велика срамота –   оценивши да су “сви дозволили да знање више нема употребну вредност”.

“У наредним данима видећемо како ће по жалби поступити Универзитет у Београду”, рекла је Стојковићева, додавши да сви професори морају јасно о томе да се изјасне, јер, како је навела, “нико не може бити неутралан”.

Новинар Ненад Кулачин рекао је да има утисак да сваких 15 година изнова мора да се “осваја слобода”.

“Шест месеци шетње није мало, постигили смо много. Сменили смо ‘Јутку’ (Милан Јеличић) и ‘Симу’ (Драгољуб Симоновић), видећемо докле ћемо стићи. Протести морају да се наставе све док не добијемо слободне изборе и медије”, рекао је Кулачин.

Кулачин је поред захтева за смену власти имао поруку и за опозицију.

“Драги пријатељи из опозиције, немате други народ и ми немамо другу опозицију. Пажљиво слушајте народ на српским улицама. Немојте да дозволите да вас још једном власт изманипулише. Пред најављену седницу Скупштине о Косову опозиција треба да чује глас народа и да се не може бити „мало трудан“, него да морају да кажу да ли су у бојкоту Парламента или не – истакао је Кулачин.

Протестна шетња у Београду

Са Теразијске чесме учесници су се потом упутили у протестну шетњу под називом „Путем музеја илузија“ поред седишта медија чијим извештавањем нису задовољни. Организатори су навели да желе да укажу шта је “власт начинила од медијских кућа”. Окупљени су кренули до просторија листа Информер, застали су код зграде Вечерњих новости и РЕМ-а. Прошли су поред зграде Политике и Радио Београда, да би се зауставили код зграде РТС-а.

Протест је завршен у тзв. „слободној зони“ испред зграде Председништва “дневником слободне Србије”.

У „слободној зони“ је отворен и Музеј напредњачког реализма са низом експоната као, како је објашњено, препознатвљивог обележја власти. У овом музеју су, између осталог, постављене “Фантомке из Савамале”, “Чланске карте Маје Гојковић”, “Ботовски сендвичи”…

Међу окупљенима на протесту били су Драган Ђилас, Никола Јовановић, генерал Срето Малиновић, Бранислав Лечић, Срђан Шкоро…

Протест у Крагујевцу

У међувремену, шетало се и у Крагујевцу. Двадесети пут, грађани су се окупили на платоу у центру града, прошетали централним улицама до Ђачког трга код Прве крагујевачке гимназије. Своје незадовољство актуелним режимом, исказали су дувањем у пиштаљке.

У протестној шетњи, били су, Чедомир Чупић и народна посланица Мариника Тепић, који су се окупљеним Крагујевчанима обратили са говорнице.

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић и члан нестраначког стручног тима за дијалог са представницима власти је рекао да су протести ушли у “вишу фазу” и да је крајње време да власт прихвати дијалог са неистомишљеницима.

“Потребно је формирати Савет протеста у који ће ући најугледније нестраначке личности из четири највећа центра – Београда, Крагујевца, Новог Сада и Ниша, и у дијалогу обезбедити посредовање Европске организације за безбедност и сарадњу ( ОЕБС), јер смо њени чланови и Савета Европе, чији смо такође чланови. Па онда нека каже да неће да води дијалог”, истакао је Чупић. Он је оценио да је Вучићево позивање посланика, нарочито опозиције да прекину са бојкотом и појаве се 27. маја на скупштинску расправу о Косову, обична превара и жеља да их понизи.

“Па шта је чекао ових седам година? Сви који се одазову том позиву, нека добро поразмисле. Уосталом, ако заиста жели да саопшти решење за Косово, нека оде на неку од својих телевизија и нека каже: ‘Ево грађани, ја вам саопштавам решење за Косово’. Зато мислим да је његов позив превара и жеља да их понизи и сви који на то пристану, пристају на понижење”, рекао је Чупић.  Он је позвао грађане Крагујевца, посебно интелектуалну и политичку елиту у свим институцијама да се прикључе протесту и да у њему активно учествују.

“Посебно позивам професоре и сараднике Универзитета у Крагујевцу да изађу из тишине, страхова, калкулација и комбинација. Ми смо најодговорнији, ми који припадамо елити знања, јер знамо шта је шта. Нека сви они запамте да се не може ћутати нити глава у Вучићево блато стављати, већ је њихова дужност да своје знање ставе на располагање грађанима Србије”, нагласио је Чупић.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, говорећи о фашизацији јавног простора, рекла је да су под овим режимом сви грађани који другачије мисле постали својеврсна мета и да је насиље, уместо инцидента, постало редовно стање.

“Вербално насиље Александра Вучића са конференција за медије и вишесатних монолога на телевизијама преноси се на улице. Он својим понашањем не само да одобрава него и поручује да је свако ко се не слаже са њим његов противник и да ће зато платити цену”, рекла је Тепић.  Она је истакла да се учесници протеста, пре свега, боре за будућност своје деце која су већ отишла, да једног дана имају где да се врате.

“Економски геноцид над својим народом је најумишљенији злочин владе Александра Вучића. Он намерно осиромашује људе, држи их на срамним и бедним зарадама да би их у изборном дану лакше држао на повоцу и контролисао њихове гласове, а оне најпродуктивније и најпаметније тера да, трбухом за крухом, оду у неке друге земље”, рекла је Тепић.

Грађани су прошетали традиционалном рутом централним градским улицама, без страначких обележја, носећи само државне заставе. И овај протест протекао је, као и претходни, без инцидената.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here