Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Широм планете све је више регистрованих од опаког вируса, све више умире,  а четвртина светске популације тренутно је у некој врсти карантина. У свету од последица коронавируса најугроженији су САД и Италија.

У свету је до данас од коронавируса оболело више 720.000 људи, док је 33.986 особа преминуло. Опоравило се преко 150.000 људи. Поређења ради у Србији је до сада оболела 741 особа, а 13 људи је преминуло.

Трамп: Могло би да премине 100.000 или више људи у САД

Амерички председник Доналд Трамп први пут је у недељу признао да би у САД од корона вируса могло да умре 100.000 или више људи, оценивши да уколико број смртних случајева остане 100.000 или буде мањи, то значи да је урађен “јако добар посао”.

Трамп је те процене изнео коментаришући наводе америчког стручњака за инфективне болести Ентонија Фаучија, који је рекао да би 100.000 или више Американаца могло да премине од последица вируса, преноси ЦНН.

Трамп је током конференције за новинаре рекао да је примио “најтачнију” или “најсвеобухватнију” студију о потенцијалној стопи смртности од Цовида-19.

Он је додао да би могло да премине 2,2 милиона људи, “ако не радимо оно што радимо”.

“Ако можемо да спустимо тај број на 100.000, то је ужасан број, можда чак и мање, сви ми, сви заједно урадили смо јако добар посао”, рекао је Трамп.

Трамп је истакао да би стопа смртности у САД, која се удвостручила у периоду од четвртка до недеље, могла да достигне врхунац у року од две недеље, а да би ситуација могла да се смири до 1. јуна.

Председник САД је одлучио да продужи препоруку социјалног дистанцирања широм земље за 30 дана, након што су стручњаци упозорили на опасност од ширења корона вируса.

Почетних 15 дана препорученог социјалног дистанцирања истиче данас.

Италија и корона – тишина, карантин и смрт

Живот у Италији постао је непрепознатљив након што је за мање од осам недеља више од 90.000 хиљада људи заражено вирусом Ковид-19 у тој земљи, а грађанима уведене строге мере карантина, налик кућном притвору, у циљу спречавања ширења тог вируса.

Барови и ресторани су затворени, улични живот и жагор на трговима су утихнули, туриста више нигде нема, а цркве старе више векова су затворене за јавност, јавља специјални извештач Тањуга из Италије.

Након три недеље боравка у кући под пооштреним мерама владе чак и шетња до локалног супермаркета постала је задовољство иако су испред многих продавница редови у којима Италијани чекају за улазак, поштујући правила о међусобној удаљености, дуги чак више стотина метара.

Грађани су све забринутији, песме се више не чују са прозора и тераса, влада тишина коју прекидају само сирене амбулантних кола, звук црквених звона, а неретко и хеликоптера.

Контрола на улицама је појачана, није дозвољено кретати се у групама, све радње које не спадају у неопходне, као што су прехрамбене продавнице и апотеке, су затворене, а из једног домаћинства у набавку може отићи само једна особа.

У Италији која има више од 60 милиона становника тренутно се на вирус Ковид-19 тестирају само они који имају симптоме јер лабораторије нису у могућности да обраде већи број тестова, због чека се процењује да заражених има вишеструко више.

Шпанија превазишла Кину по броју заражених

Шпанија је постала трећа земља на свету, која је престигла Кину по броју заражених корона вирусом. Број заражених у Шпанији, која броји 47 милиона становника, достигао је данас 85.195, што је пораст од осам одсто у односу на претходни дан, а испред ње налазе се само САД и Италија, наводи АП.

ЕУ ће интензивно помоћи Италији и Шпанији

Европска унија ће веома интензивно помагати Италији и Шпанији у борби против коронавируса, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је истакла да ће у средишту буџета Европске уније за период од 2021. до 2027. године бити борба против новог коронавируса.

За бриселски портал Политико она је рекла да вишегодишњи финансијски оквир није једино средство за помоћ, али да јесте средство за стратешко улагање и унутаревропску кохезију које прихватају све државе чланице ЕУ.

Политико подсећа да је фон дер Лајен у суботу увече објавила да ће ЕК представити допуњени предлог буџета ЕУ од 2021. до 2027. године, који би укључивао пакет стимулација.

Према њеним речима, ЕУ ће веома интензивно помоћи Шпанији и Италији.

“У Еврогрупи се разматра и расправља о неколико инструмената међу којима су и обвезнице”, рекла је она и додала да је Европски савет добио мандат од министра финансија.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here