Mesto za reklamu

01.01.2022.

У Нову годину прве су ушле острвске пацифичке државе – Самоа, Кирибати и Нови Зеланд. Аустралија ипак није одустала од традиционалног ватромета у Сиднеју, док су поједини амерички градови попут Лос Анђелеса и Атланте отказали новогодишње прославе.

На јужној хемисфери, у Бразилу, светлосни спектакл на небу изнад чувене Копакабане, привукао је на хиљаде посматрача.

Парижани су у 2022. закорачили са маском на лицу. Француска је европски епицентар заразе омикроном, са преко 200.000 случајева дневно, па је отказано испаљивање ватромета са Тријумфалне капије коју је обезбеђивала полиција.

Ипак, народ се окупио у већем броју у чувеној париској авенији Шанзелизе – радили су ресторани и барови до два ујутру, а на ноћне клубове стављен је катанац.

“Одлучила сам да код себе позовем неколико људи, а пре тога идемо на пиће. Не желим да се заразим уочи испитног рока, па сам ризике свела на минимум”, каже једна Парижанка.

Након три године тишине због рестаурације, поново се непогрешиво огласио Биг Бен. Упркос апелу Владе да грађани славе у безбедности сопственог дома због ширења омикрон соја коронавируса, многи су се окупили у центру Лондона да посматрају ватромет.

Наше комшије Румуни прослављале су уз олакшане рестрикције у новогодишњој ноћи. Здравствена пропусница, негативан тест на ковид или доказ о опоравку – били су обавезни за улазак на већину јавних места.

Изнад Бранденбуршке капије није било ватромета као некад, нису радили ноћни и диско клубови, а једина жеља Берлинаца била је да ковид оставе за собом.

“Надам се да се ово неће претворити у причу без краја и да ће престати поделе на вакцинисане и невакцинисане”, истиче једнa Берлинка.

“Видећемо како ће се ова ситуација завршити. У лето ће бити мало боље, а следеће зиме ће се поново погоршати, као последње две године”, додаје њен суграђанин.

Диван ватромет осветлио је ноћно небо над Атином, премда у грчкој престоници никада није било тише. Забрањене су прославе, а барови, клубови и ресторани су последње госте испратили у 2 сата.

На тргу Пуерта дел Сол у Мадриду Нову годину је дочекало седам хиљада људи, а у Дубаију је 2021. испраћена спектакуларним ватрометом са Бурџ Калифе, највише зграде на свету.

Бајковити призори стижу из Москве под снегом, додуше са неуобичајено празног Црвеног трга… Само је репортерима било дозвољено да сниме ватромет.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here