Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Немачка канцеларка Ангела Меркел приредила је свечани дочек за премијерку Србије Ану Брнабић у Берлину, а потом је са својом гошћом разговарала о актуелним питањима која се тичу две земље.

После свечаног интонирања химни и војне почасти немачка канцеларка Ангела Меркел је са Аном Брнабић разговарала о унапређењу односа на политичком, али и економском плану.

После састанка канцеларка Немачке и премијерка Србије обратиле су се медијима.

Меркелova је рекла новинарима да је са Брнабићевом разговарала и о ситуацији у региону и сарадњи и истакла да је радује што се Берлински процес показао као веома користан и довео до великих могућности и активности сарадње – преноси Танјуг.

Она је истакла да постоји добра билатерална сарадња две земље и да у Србији послује 400 немачких предузећа са 60.000 запослених, као и да је Немачка значајан трговински партнер Србије.

„Имамо веома блиске односе и желим да нагласим да премијерка Брнабић није само посвећана борби против незапослености и расту економије Србије и дигиталној трансформацији“, рекла је Меркелова и додала да Србија по питању дигитализације предњачи и да је то добар сигнал младим људима. То је инвестиција у будућност, додала је немачка канцеларка. Каже да је са Брнабићевом разговрала и о цивилном друштву, правосуђу и потрешкоћама у тој области, као и о уставним реформама.

„Видим вољу да се ствари унапреде и то је уско повезано са напретком у процесу приступања ка ЕУ“, рекла је Меркелова и истакла да је Србија доста напредовала и да је пуно урађено када је реч о отварању преговарачких поглавља.

Поручила је да ће Немачка као партнер и даље подржавати развој Србије и јачање немачко-српских односа и сарадње.

Ана Брнабић је рекла да је циљ њене посете Берлину да односи са СР Немачком буду што бољи и да се у будућности још више развијају.

“Ако би ме питали да некако закључим о чему смо причали и шта је било најважније, то је економија и јачање економских односа, европски пут Србије и евроинтеграције – докле смо дошли и шта још треба да урадимо и како да их убрзамо, што је свакако важно и за цео Западни Балкан. Трећа ствар је регионална стабилност и сарадња. Нема јаке и стабилне Србије и ЕУ интеграција без безбедног и стабилног Балкана”, рекла је Брнабићева и додала да је било речи и о Косову и Метохији.

Премијерка Брнабић је изнела податке о трговинској размени две земље која је достигла готово пет милијарди евра, с тим што дефицит на српској страни достиже готово милијарду.

“Охрабрујуће је то да у сфери услуга где је размена 855 милиона Србија има суфицит од 255 милиона што показује да Немачка помаже Србији тамо где је Србија најконкурентнија”, рекла је Ана Брнабић.

Косово – једина тачка неразумевања 

Ангела Меркел је рекла да треба наставити да се ради на приближавању решења у случају Косова, као и да ће Немачка наставити да подржава развоје Србије.

Додаје да не може ништа рећи у вези са информацијама које су се појавиле да би Немачка и Француска могле да именују специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

“Што се тиче специјалног изласаника не могу ништа рећи, могу само да кажем да су Немачка и Француска покушавале и да и даље покушавају да се контакти поново покрену, како би се наставио дијалог Београда и Приштине”, поручила је немачка канцеларка.

Подсећа да је дијалог прекинут након увођења приштинских такси и истиче да ће се о наставку дијалога поново разговарати након косовских избора.

“До сада није било могуће успоставити дијалог између Београда и Приштине будући да таксе представљају велику прпреку и отежавајућу околност. Вратићемо се том питању када се заврше избори на Косову и Метохији”, указала је Меркелова.

Брнабићева је рекла да је Косово једина тачка неразумевања између Београда и Берлина, али и да је Немачка један од наших најважнијих партнера.

“Колико год се понекад не слагали, најважније ми је да разговарамо, чујемо мишљење и савет и видимо да ли заједно можемо да приближимо ставове и дођемо до дугорочног и одрживог решења. Без историјског помирења Срба и Албанаца неће бити другачије будућности за Балкан”, рекла је Брнабићева.

На крају конференције премијерка је немачкој канцеларки упутила позив да посети Србију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here