Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Уметнички пројекат српског мултимедијалног уметника Милије Белића под називом “Cinétique” наставља своју успешну европску турнеју. После премијере у Паризу, репризе у Будимпешти и учешћа на Фестивалу савремене уметности у Крању прошле јесени, изложба се приказаје у познатој бечкој галерији Sehsaal, а отворена је за публику до 24. јануара 2019.

Поред Белића, који је иницијатор, излагач и комесар изложбе, пројекат окупља још двадесет уметника различитих националности (Јерменија, Немачка, Француска, Јапан, Словачка, Словенија, Србија, Шпанија, Мађарска и Венецуела) – сликара, вајара, видеаста, уједињених око идеје кинетичке уметности.

Милија Белић подсећа да су искуства кубизма, футуризма и апстрактне уметности довела до преокрета у схватању савремене уметности и увела на велика врата покрет и ритам као главне теме, који су тако постали уједно и неоспорни симболи модерности.

Потребно је истаћи да је у питању свакако јединствен и незапамћен случај да кустоски пројекат једног српског уметника постиже овако велики успех и репутацију у међународним оквирима.

 Изложба “Cinétique” ће после Беча бити приказана у немачком граду Стоффену, у предграђу Минхена, током фебруара, а изложба “Cinétique2”, која је своју премијеру такође имала у Паризу прошле јесени са новим протагонистима, али под Белићевим руководством, имаће своју репризу у Базелу, у Швајцарској, током марта.

Иначе, ово није једини међународни наступ Милије Белића на почетку нове године. Учествовао је на Бангла биеналу у Индији, крајем месеца предвиђено је представљање видео инсталације у оквиру изложбе “Anime” у Паризу, наступ на Зимском салону у Херцег Новом, затим учешће на изложбама на тему “уметност и математика” у Карлсрухеу, Будимпешти, па учешће на изложби посвећеној стогодишњици Баухауса у Москви…

Милија Белић је дипломирао сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, а после тога завршио постдипломске студије у Паризу и докторирао на париској Сорбони, са највишом оценом, уметност и науке о уметности. Аутор је више књига, на српском и на француском, из области теорије уметности, које се налазе у најзначајнијим светским и универзитетским библиотекама, у великој мери и као незаобилазно универзитетско штиво.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here