Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Епидемиолог Др Дарија Кисић Тепавчевић је рекла за РТС да је овог викенда уведен до сада најдужи полицијски час, али да је, са стручног аспекта, кључан и следећи викенд. Додала је да не зна тачно колико ће тада трајати полицијски час, али је истакла да се види крај и да би требало да будемо стрпљиви још мало – “броји се у данима”.

Дарија Кисић Тепавчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да “не можемо да пресечемо и свирамо крај”, али да ћемо се навићи на вирус и да се нада да ћемо моћи да га игноришемо ако буде опстао међу нама.

Рекла је да је струка од почетка радила строго према правилима, али да је у интересу сваке државе да се што пре нормализује живот.

“У овој држави је струка заиста била питана што се тиче свих аспеката и све је иницирано на предлог струке”, навела је.

Додала је да су бројеви новооболелих и даље на високом нивоу, али да се ситуација не може посматрати кроз укупне апсолутне бројеве. Напоменула је да је сада више тестирања и да је због тога повећана и вероватноћа откривања нових случајева.

Како наводи, прави параметар контроле епидемије је и “проценат особа који имају асимптоматске облике или благе клиничке форме, а смањен број оних који захтевају респиратор”.

То говори у прилог пада вируленције и пораста нашег колективног имунитета, навела је она.

Каже да је број од 145 особа на респиратору изузетно озбиљан и да се ради о витално угроженим особама.

Њихово клиничко стање јесте тешко, али боримо се за њих. Било је међу пацијентима на респиратору оних који су победили вирус и почели спонтано да дишу, навела је Кисић Тепавчевић.

Објаснила је да се сада пацијенти после једног позитивног теста отпуштају на самоизолацију у трајању од две недеље у кућним условима, након чега се поново тестирају.

Како је рекла, “то је предефинисано” јер је показано да и ако неко има два негативна налаза, може и даље да буде вирусоноша.

Најавила је и постепено попуштање мера, наводећи да ће најстарији моћи да шетају у одређеним терминима и да су они били најригорознији у поштовању свих мера.

“Они су били најсавеснији део популације. Успели смо да сачувамо оне који имају највећу вероватноћу компликације и зато је просечан узраст оболелих код нас нижи него у осталим земљама”, нагласила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Истакла је да ће апотеке радити до 18 часова и да постепено крећу да раде грађевински радници, занатске радње, кројачи, обућари, салони аутомобила… Критеријуми су строго дефинисани и ускоро ће бити објављен списак оних који ће моћи да раде.

Рекла је и да после 27. априла почињу да раде фризерски салони и теретане, а у недељи после те кафићи и ресторани, све уз стриктно поштовање мера и дозвољене удаљености међу посетиоцима.

Када је реч о авио-саобраћају, рекла је да се ситуација оптимално решава унутар сопствених граница и да свако отварање значи потенцијално уношење вируса с непознатог терена.

Како је навела, важиће различите мере за различите категорије грађана који долазе у нашу земљу. Неки ће вероватно ићи у карантин од 28 дана, а некад ће се прихватати ако неко има новији негативан налаз.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here