Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У Аустрији Омикрон постаје доминантан и отуда већ ступају нове мере заштите

Омикрон сој корона вируса постао је доминантан у Бечу код свих нових инфекција, због чега су власти најавиле одржавање нове седнице ковид кризног тима “Гецко”.

Током божићних празника је омикрон сој у Бечу постао доминантна мутација, саопштено је из канцеларије секретара за здравство Петера Хакера.

На Божић је укупан број омикрон случаја у Бечу достигао 552, а још је у уторак био насвега 266.

Брзи раст омикрон инфекција није изненађење, јер је на то упозоравала здравствена комисија још 23. децембра.

Комисија је указала да би за недељу дана омикрон могао постати доминантни сој, и да би почетком године могао водити ка расту броја новозаражених.

У Аустрији су данас ступиле на снагу пооштрене епидемиолошке мере, које су донеле ограничење радног времена угоститељима до 22 сата.

Такође, предвиђена је и строга контрола поштовања “2G” правила, то јест у угоститељске објекте могу ући само вакцинисани или излечени од ковид-19.

Додатно томе сви гости морају имати место за седење, и приликом кретања кроз објекат носити FFP2 маску.

Ограничењем радног времена угоститељским објектима онемогућена је прослава Нове године, за коју су се многи ресторани, кафићи припремали и неки од њих чак и продавали резервације.

“Нажалост ово није година за новогодишње журке”, поручио је вицеканцелар Вернер Коглер.

Угоститељи, на другој страни, љути одлуком власти, указују да ова мера неће спречити ширење корона вируса, јер ће грађани Нову годину дочекати на другом месту, на којем нема „2G“ контроле.

Због ове мере више угоститеља је одлучило да уопште ни не отвара своје локале до после школског распуста, 10. јануара.

Иначе, поново се, после божићне паузе, примењује локдаун за невакцинисане, који не могу напуштати свој дом без разлога, односно ако не иду на посао, у куповину намирница, у апотеку, да се прошетају сами, или код лекара.

Исто тако на снази је и пооштрени режим за улазак у Аустрију, према којем у земљу могу, без карантина, ући само вакцинисане или излечене особе уз негативан PCR тест не старији од 48 сати, или лица која су примила и бустер дозу, то јест три дозе вакцине против корона вируса.

У Италији стручњаци позивају да се ублаже мере карантина

Италијански медицински стручњаци позвали су данас владу у Риму да ублажи правила карантина упозоривши да у супротном земља ризикује да се нађе у блокади јер се веома заразна омокрон варијанта корона вируса брзо шири.

Према садашњим правилима, људи који су били у блиском контакту са оболелим од ковида-19 морају да се самоизолују седам дана ако су вакцинисани и 10 дана ако нису примили вакцину, подсећа се у извештају Ројтерса.

Нино Картабелота, први човек здравствене фондације Гимбе, рекао је да је свака позитивна особа имала у просеку пет до 10 блиских контаката и предвидео да би том динамиком у року од две недеље око милион људи у Италији могло да се зарази ковидом-19.

“То би значило да се може очекивати од пет до 10 милиона људи који ће бити послати у карантин, а то није оствариво”, упозорио је Картабелота у разговору са новинаром радија Кусано Кампус.

Италијански виролог Фабрицио Прељаско сагласио се са Картабелотиним упозорењем.

“Јасно је да у овој фази и са оваквим ширењем омикрона, морамо размотрити промене у начину на који интервенишемо, иначе идемо ка генералном затварању”, поричио је Прељаско.

Грчка: Рекордан број оболелих од ковида у дану 9.284

Здравствене власти Грчке саопштиле су данас да је забележено 9.284 нових случајева корона вируса, што је рекордан број оболелих у дану од почетка пандемије.

Државна служба за Јавно здравље (EODY) је саопштила да је данас преминуло 66 људи, у односу на 79 у недељу, пренео је “Катимерини”.

На респираторима је 629 пацијената, међу којима је 84,74 одсто невакцинисано.

У Грчкој су од почетка пандемије забележена 1.084.153 случаја, а умрло је 20.496 пацијената.

Међу преминулима, 95,2 одсто је имало придружене болести или су били старији од 70 година.

Енглеска без нових ковид рестрикција

Британска Влада неће уводити нова антиепидемиолошка ограничења у Енглеску пре краја 2021. године, изјавио је данас министар здравља Саџид Џавид.

У саопштењу које је данас објавила Влада наводи се да је (у Енглеској) потврђено 98.515 нових слуцајева ковида-19, али када се узму у обзир и подаци за Шкотску, Велс и Северну Ирску, вероватно је да ће број новозаражених бити нешто мањи од рекордих 122.186 новозаражених откривених 24. децембра, преноси Ројтерс.

Џавид је потврдио да влада неће предузимати никакве нове кораке да ограничи ширење корона вируса у наредним данима.

“Неће бити пооштравања мера пре Нове године, а после тога? Наравно да ћемо размотрити да ли треба да предузимамо даље мере”, рекао је он и додао да високо преносива омикрон варијанта корона вируса сада чини око 90 одсто случајева широм Енглеске.

Џавид је апеловао на своје суграђане да Нову годину дочекају уз мере опреза.

У Француској бустер после три месеца од друге дозе

Премијер Француске Жан Кастекс изјавио је данас да је због брзине ширења омикрон соја, Влада смањила период између друге и бустер дозе вакцине са четири на три месеца, додавши да неће бити полицијског часа за Нову годину.

Он је, такође, рекао да ће од данас, па у наредне три недеље, сва јавна окупљања бити ограничена на 2.000 људи за догађаје у затвореном и до 5.000 за догађаје на отвореном, пренео је Ројтерс.

Конзумација пића и хране ће бити забрањена на дужим путовањима, као и у биоскопима, а рад од куће ће бити обавезан најмање три дана у недељи, где год је то могуће, додао је он.

Влада је одлучила и да ношење маски буде обавезно на отвореном у центрима градова, што ће бити под надзором представника локалних власти.

“Знам да ово делује као филм без краја, али пре годину дана смо почели вакцинацију и сада смо једна од најбоље имунизованих земаља света”, казао је Кастекс након састанка Владе.

Он је обелоданио Владине планове о увођењу вакцинационих пропусница, у којима ће бити доказа о вакцинацији, не само о негативном тесту.

Пропуснице ће почети да важе 15. јануара, уколико парламент подржи нацрт закона који је предложила Влада.

За конзумацију хране и пића у кафићима и ресторанима ће морати да се седи за столом, неће моћи да се стоји.

Ђаци ће се вратити у школске клупе како је и планирано, 3. јануара, напоменуо је премијер Француске.

Немачка пооштрила мере у већини покрајина

Већи број немачких покрајина суочава се са пооштравањем антиковид мера, како у приватним, тако и на јавним местима, са циљем да се заустави ширење новог таласа који је изазвао омикрон.

Од данас ограничена су окупљања у затвореном и на отвореном, док ће се теретане, базени, ноћни клубови и биоскопи затворити у неколико држава, док ће радно време ресторана бити краће, пренео је “Гардијан”.

Новогодишњи ватромети, који се углавном испаљују из приватних кућа и са већине немачких улица и тргова, отказани су другу годину заредом.

Ипак, разликују се мере када је реч о вакцинисанима и невакцинисанима.

Приватна окупљања су од данас ограничена у областима где мере нису уведене пре Божића на максимум 10 људи, за вакцинисане и опорављене од ковида.

Када је реч о невакцинисанима, највише по две особе из једног домаћинства могу да се окупе, док су деца испод 14 година искључена из ових мера.

Обавеза ношења маски, уведена пре скоро годину дана, остаје на снази у продавницама и јавном превозу, а неопходно је показати и вакцинациони сертификат у објектима где само могу да уђу вакцинисани.

У Немачкој је до сада две дозе вакцине примило мање од 71 одсто, а 36 одсто је примило и бустер дозу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here