Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У Аустрији све већи значај придаје се вакцинацији

Министарство здравља Аустрије израдила је закон којим се од 1.фебруара уводи обавезна вакцинација у Аустрији, који ће још ове недеље бити упућен на разматрање.

Према нацрту закона, од 15.марта креће новчано кажњавање свих грађана који се нису вакцинисали.

Ко се не вакцинише мораће да плати 600 евра, максимално 3.600 евра, свака три месеца.

Уколико се неко одлучи после казне да се вакцинише, њему ће казнени поступак бити прекинут.

За лекаре који буду издавали лажне атесте за ослобађање од обавезне вакцинације предвиђена је казна до 3.600 евра.

Од обавезне вакцинације изузета су деца до 14 година, труднице и особе које из медицинских разлога не могу примити вакцину, као и излечени до шест месеци после инфекције.

Обавезна вакцинација важи за све становнике Аустрије, а предвиђа примање три доза.

Румунија увела нова ограничења путовања због омикрона

Румунија је данас увела нова ограничења за путовања и мере изолације за људе који улазе у земљу, у тренутку када званичници настоје да спрече још једну кризу у сектору здравствене заштите након појаве омикрон соја корона вируса.

Нова правила за путовања примењују се од данас до 8. јануара и имају за циљ да обуздају трансмисију вируса током периода зимских празника, преноси агенција Ројтерс.

Међу новим захтевима су доказ о негативном тесту на ковид-19 и карантин за невакцинисане путнике, а од 20. децембра ће се такође примењивати формулари о адреси боравка путника како би се лакше пратило потенцијално кретање инфекције.

Румунија, земља Европске уније са око 19 милиона становника, суочила се са најсмртоноснијим периодом пандемије током октобра и новембра, и до сада је потврдила три случаја омикрона, за који се сматра да је заразнији од претходне варијанте корона вируса.

Упркос најновијим ограничењима, нека правила у земљи су ублажена, па тако на пример продавнице, кафићи, тржни центри и ресторани сада могу да остану отворени до 22 сата, сат касније, а људи могу да уђу без “зеленог сертификата“, али са доказом о негативном тесту на ковид-19.

Маске више нису потребне на отвореним јавним местима без гужве.

Грчка мења правила, ковид сертификат важи три месеца

Актуелни предуслови за путовање у Грчку продужени су за још недељу дана, а једина промена се односи на оне који су прележали ковид-19 и чија потврда више неће важити од 30 до 180 дана, већ од 30 до 90 дана након првог позитивног теста.

То проистиче из нове министарске одлуке која је јутрос ступила на снагу, јавља северномакедонска агенција МИА.

За вакцинисане и невакцинисане правила остају иста.

За прву групу је потребан сертификат о вакцинацији, а за другу негативан PCR или брзи тест, као и тестирање при уласку у Грчку.

За све је обавезан PLF образац.

“Грчка влада је унела измене и скратила трајање ковид сертификата са шест на три месеца, што је одлука која се односи и на туристе”, наводи се у образложењу портпарола владе Јаниса Икономуа.

Нова министарска одлука “Предуслови за улазак у земљу ради ограничавања ширења ковида-19” већ је објављена у Службеном гласнику Грчке и важиће до следећег петка.

Сви посетиоци “без обзира на држављанство и начин уласка у земљу“ имају четири опције, у вези са документима које треба да приложе везано за ковид.

Прва опција се односи на вакцинисане особе које треба да имају потврду о вакцинацији, уз услов да је од ревакцинације прошло 14 дана.

Друга опција за улазак у земљу је са негативним тестом: или PCR-ом обављеним у последња 72 сата пре путовања или брзим антигенским тестом обављеним пре 48 сати.

Трећа опција се односи на оне који су прележали ковид, и за које су од данас уведене нове промене. Те особе морају да имају потврду да су прележале ковид, у периоду од најмање 30, а највише 90 дана од путовања.

Европски дигитални ковид сертификат је четврта алтернатива за улазак у Грчку.

Немачка: Обавезна вакцинација у болницама и домовима за старе

Немачки посланици су данас већином гласова подржали закон који захтева да се особље у болницама и домовима за старе вакцинише против корона вируса.

Министар здравља Карл Лаутербах раније је рекао парламенту да је несавесно да неке особе који раде са посебно угроженим људима још нису вакцинисане, пренео је Ројтерс.

“Ова обавезна вакцинација је неопходна јер је потпуно неприхватљиво да после две године пандемије људи који су нам поверили да бринемо о њима непотребно умиру у институцијама јер тамо раде невакцинисани људи”, рекао је он.

“Не можемо ово да прихватимо”, истакао је Лаутербах.

У Доњем дому парламента за ову меру гласао је 571 посланик, 80 је било против, а 38 посланика су били уздржани.

Горњи дом немачког парламента је одобрио закон неколико сати касније након што су се посланици сложили да убрзају законску процедуру.

У припреми је и други нацрт закона којим би вакцинација против ковид-19 постала обавезна за све, а о њему би парламент могао да расправља следећег месеца.

Научници: Две дозе вакцине нису довољне против омикрона

Научници из Велике Британије упозоравају да две дозе вакцине против корона вируса нису довољне да спрече заразу омикрон варијантом, преноси ББЦ.

Рана анализа случајева омикрон и делта варијанти у Великој Британији показала је да је вакцина била мање ефикасна у заустављању новог соја. Међутим, трећа доза значајно је повећала заштиту, на око 75 посто.

Британска Агенција за здравствену безбедност објавила је да ће вакцина и даље вероватно пружити добру заштиту од тешког облика заразе који би иначе захтевао болничко лечење. Забринутост о слабијој ефикасности вакцине појавила се након открића омикрона, мутиране варијанте вируса.

Научници су анализирали податке из 581 случаја заражавања омикроном и хиљаду случајева заразе делтом како би израчунали колико су вакцине биле ефикасне против новог соја. Истраживање је показало велики пад ефикасности вакцине АстраЗенеке и значајан пад за две дозе Фајзера. Међутим, трећа доза повећала је заштиту од појаве симптома корона вируса на између 70 и 75 одсто.

Процењује се да ће више од половине свих новозаражених у Великој Британији бити заражено омикроном до средине децембра и да ће, ако се тај раст настави несметано, до краја ове године бити више од милион заражених.

Ове ране процене треба узимати с опрезом, али оне указују да неколико месеци након друге дозе вакцине постоји већи ризик од заразе омикроном у поређењу с делтом. Научници очекују да ће вакцине свеједно показати већу заштиту од озбиљних компликација те позивају људе да се вакцинишу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here