Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

У свету је од почетка пандемије коронавируса, према подацима сајта worldometers.info, забележено више од 78 милиона случајева заразе. Највише заражених и преминулих имају Сједињене Америчке Државе, а велики број нових случајева свакодневно се бележи и у Индији и Бразилу. 

Још једна мутација вируса откривена у Данској

У Данској је откривена још једна мутација коронавируса која је откривена у више од 1.600 узорака, преносе дански медији.

Сој вируса, који је дански Државни институт за серуме назвао Н439К, брине стручњаке из те институције због тога што показује да би могао да буде мање осетљив на вакцине.

“Због тога је важно да мотримо на то како се шири ова варијанта вируса и да ли се ширење посебно примећује код најризичнијих група”, рекла је Тира Грове Краусе из данског института.

Дански институт наводи да овај сој вируса нема везе са варијантом која је недавно утврђена у Великој Британији, али ни са сојем који је откривен у визонима у Данској раније ове године.

Према подацима данског института, Н439К је први пут забележен још у мају у Румунији, а да се тренутно највише бележи у Ирској, Чешкој, Швајцарској и Енглеској. Поједини случајеви су забелжени и у Аустралији и Новом Зеланду.

Број преминулих у Турској већи за 251, више од 19.000 нових случајева

Број заражених коронавирусом у Турској увећан је за 19.256, на 2.062.960, а од последњег пресека преминуо је још 251 пацијент, укупно 18.602 од почетка пандемије, преноси Ројтерс.

Биланс нових случајева обухвата и асимптоматске пацијенте, које Анкара четири месеца није убрајала у званичну статистику, све до 25. новембра.

Влада је увела мере карантина током викенда, док је радним данима на снази полицијски час.

Највиши број новозаражених у једном дану забележен је 8. децембра, када је вирус потврђен код 33.198 људи, а највиши број преминулих јуче – 254.

(Танјуг)

Нових 389 случајева у Албанији, преминуло 13 особа

У Албанији је у последња 24 сата потврђено нових 389 случајева коронавируса, а преминуло је 13 пацијената, саопштиле су данас здравствене власти те земље.

На болничком лечењу у четири ковид болнице, налази се 344 пацијената од којих је 19 на интензивној нези, а четворо на респираторима, преноси албански портал Егзит.

Активно је 23.454 случајева. Највише оболелих је у Тирани, Елбасану, Драчу, Скадру, Саранди.

Од почетка пандемије, у Албанији је од вируса ковид-19 оболело 53.814, а пеминуло 1.111 пацијената.

(Танјуг)

У Северној Македонији 758 новозаражених, 26 преминулих

У Северној Македонији је у последња 24 сата, на тестиране 2.562 особе, потврђено 758 нових случајева корона вируса, а преминуло је 26 особа, саопштило је Министарство здравља.

Тренутно је активно 20.751 случајева.

Највише новозаражених је у Скопљу – 324, преноси МИА.

Од почетка епидемије у Северној Македонији је заражено 79.190 особа, од којих је 2.340 преминуло.

(Танјуг)

Нових 256 случајева у Црној Гори, преминуло седам особа

У последња 24 сата у Црној Гори је забележено 256 случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је седам особа, саопштено је из Института за јавно здравље Црне Горе.

Највише нових случајева забележено је у Подгорици. По два смртна случаја забележена су у Подгорици и Бару, док је по један смртни исход регистрован у Беранама, Плужинама и Котору.

Од почетка епидемије у Црној Гори забележена су 44.542 случаја заразе, а преминуло је 637 особа.

Шведска жури да усвоји привремени закон о пандемији

Шведска влада жури да усвоји привремени закон о пандемији који би јој дао овлашћења за затварање продавница, приватних музеја и законом ограничи број окупљених, јавила је новинска агенција ТТ.

Шведска се клонила “закључавања” током пандемије и радије се ослањала на добровољне мере одржавања социјалне дистанце и хигијене, пренео је Ројтерс.

Међутим, с обзиром на сталан пораст нових случајева у протекла два месеца и чињеницу да су здравствене службе близу максималног капацитета, влада је сматрала потребним да тражи шира овлашћења. Амбиција је да се Закон о пандемији предложи Риксдагу 4. јануара, изјавила је Лена Халенгрен, министарка здравља и социјалне заштите у интервјуу за ТТ.

Парламент би могао да гласа већ 8. јануара.

У Шведској је од петка регистровано 22.319 случајева коронавируса, показује статистика шведске Здравствене агенције. То је највећи број заражених током викенда од почетка пандемије у поређењу са одговарајућим репрезентавним периодом пре недељу дана када је било 20.931 заражених.

Од коронавируса је преминуло још 174 особа, чиме је укупан број смртних случајева порастао на укупно 8.167.

(Танјуг) 

Фаучи примио “Модернину” вакцину

Амерички имунолог Ентони Фаучи, који се налази на челу америчког Националног института за алергије и заразне болести, примио је вакцину против ковида 19 коју је произвела америчка компанија “Модерна”.

Фаучи је вакцину примио у директном телевизијском преносу.

“Желим да охрабрим све који имају могућност да се вакцинишу како бисмо могли земљу да прекријемо заштитним велом којим ће се окончати пандемија”, рекао је Фаучи, преноси Си-Ен-Ен.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here