Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

У свету је од почетка пандемије више од 120,41 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 2.665.000. Опоравило се близу 97 милиона особа.

Највише заражених коронавирусом, према подацима портала worldometers.org, регистровано је у Сједињенима Америчким Државама – 30.081.657. Број преминулих у тој земљи знатно је премашио пола милиона људи – 547.234.

На другом месту је Бразил, у коме је инфицирано 11.483.370 особа, а број смртних случајева достигао је 278.327.

Следе Индија са 11.385.339 заражених (трећа по броју умрлих са блинасом од 158.762), па Русија (преко 4,39 милиона) и Велика Британија (4,25 милиона), која је прва у Европи и четврта у свету по броју смртних случајева – 125.516.

Према порталу ourworldindata.org, просечно највише вакцина против ковида на 100 становника даje Израел – 107.

Следе Сејшели и Уједињени Арапски Емирати са 89,6, односно са 65,9. Четвртa на свету и прва у Европи је Велика Британија са 37,1 следе Малдиви (36,7) и Чиле (34,4)

Седме у свету су САД (31,6), одмах иза је Бахреин са 31,4 вакцинисаних на 100 становника. Међу првих десет на свету су још Србија (28,8) и Малта (26,5).

Румунија: Почиње трећа фаза масовне имунизације

У Румунији почиње трећа фаза масовне имунизације која ће обухватити шире слојеве популације.

Преко званичног сајта за вакцинацију се пријавило 1,5 милиона људи, рекао је премијер Румуније Флорин Kицу и позвао грађане да се пријаве уколико желе да буду вакцинисани, преноси Ађерпрес.

Kицу је потврдио да вакцинација није обавезна, али је упозорио да је то “једина опција да се земља у што краћем року врати у нормалу”.

(Танјуг)

Више од 6.600 новозаражених у Немачкој

Према подацима Института “Роберт Кох” за заразне болести, број потврђених случајева коронавируса у Немачкој повећао се за 6.604 на 2.575.849.

Регистровано је још 47 преминулих од последица ковида 19, укупно 73.418.

(Ројтерс)

Фаучи: Није тренутак да се прогласи победа против пандемије 

Ентони Фаучи, водећи амерички епидемиолог и саветник председника Џозефа Бајдена, изјавио је да је оптимиста када је реч о могућности да се земља може, како је рекао, вратити у некакав вид нормалности до обележавања Дана независности.

“Мислим да је пројекција о Четвртом јулу сасвим разумна”, рекао је Фаучи за Фоксњуз, преноси Глас Америке.

Фаучи је, међутим, упозорио да је у међувремену и даље потребно предузимати мере предострожности да би се спречио нови талас заразе.

Он је додао да верује да ће САД имати довољно вакцина до краја маја, тако да ће сваки грађанин који то жели моћи да се вакцинише.

Фаучи је такође упозорио на опасност пандемије у Сједињеним Државама, при чему је број случајева новооболелих током претходне недеље био између 50.000 и 60.000 дневно.

У међувремену, гувернери појединих америчких савезних држава компанијама су одобрили рад у редовним околностима, а грађанима препоручили да више не носе маске за лице.

“Ово апсолутно није тренутак да се прогласи победа. Увек постоји ризик да се разбукта пандемија”, упозорио је Фаучи.

Према његовим речима, ублажавање директива о ношењу маски и физичком дистанцирању је ризично и потенцијално опасно.

Тајланд: У уторак почиње вакцинација “Аста-Зенеком”

Власти Тајланда најавиле су да ће у уторак почети да користе вакцину Астра-Зенеке против ковида 19 након краћег одлагања због забринутости због њене безбедности, а премијер те земље и његов кабинет требали би да буду први који ће је добити, преноси Ројтерс.

Министар здравља Тајланда Анутин Чарнвиракул раније је рекао да ће вакцина Астра-Зенеке, за коју постоје извештаји у Европи о спорадичним случајевима стварања крвних угрушака, бити дата члановима владе у уторак ако је одобре локални стручњаци.

(Гардијан)

И Холандија привремено обуставља вакцинацију Астра-Зенеком

Холандске здравствене власти саопштиле су да су принуђене да откажу 43.000 термина за вакцинацију због одлуке владе те земље да заустави употребу вакцине “Астра-Зенеке” на најмање две недеље, известила је новинска агенција АНП.

Холандија је привремено зауставила свој програм вакцина против овида 19 “Астра-Зенеке”, саопштила је тамошња влада. Суспензија ће бити на снази најмање до 29. марта, преноси Ројтерс.

И неколико других европских земаља претходних дана привремено је суспендовало употребу вакцине британско-шведске комапније, укључујући Норвешку, Данску и Ирску због стварања крвних угрушака у појединим случајевима после употребе тог цепива.

Компанија “Астра-Зенека” у недељу је саопштила је да нема повећаног ризика од стварања крвних угрушака.

(Гардијан)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here