Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Од почетка пандемије у свету је на коронавирус било позитивно више од 125,4 милиона људи, а од последица заразе преминуло је 2.756.768 особа. Опоравило се 101.304.935 оболелих.

Највише заражених коронавирусом, према подацима портала worldometers, регистровано је у Сједињенима Америчким Државама – 30.704.292. Број преминулих у тој земљи премашио је пола милиона – 558.422.

На другом месту је Бразил, где је инфицирано 12.227.179 особа, а преминуло је 301.087 оболелих.

Следе Индија са 11.787.534 заражених (трећа по броју умрлих са блинасом од 160.726), па Русија (преко 4,48 милиона) и Француска (4,37 милиона), која је седма у свету по броју смртних случајева – 93.180. Више умрлих од Француске бележе Велика Британија – 126.382, Италија – 106.339 и Русија – 96,219.

Строге мере у Бечу и још две аустријске покрајине за Ускрс

Министар здравља Рудолф Аншобер најавио је да ће Беч и још две покрајине на истоку Аустрије бити затворени током Ускршњих празника, због све већег броја заражених коронавирусом и притиска на одељења интензивне неге у болницама.

Ројтерс преноси да су Беч, Доња Аустрија и Бургенланд на граници са Мађарском, усагласили јуче ове најстроже епидемиолошке мере са Министарством здравља, а да је саопштено да у остатку државе неће бити нових затварања.

Аншобер је најавио да ће закључавање трајати од 1. до 6. априла и да ће неприоритетне продавнице бити затворене током тог периода, а маске које су већ обавезне у јавном превозу и у затвореним просторима биће неопходне и на отвореном где је већа циркулација људи, наводи агенција.

(Танјуг)

Влада предложила први локдаун у Финској

Финска влада предложила је затварање у пет градова, међу којима је и престоница Хелсинки, како би спречила ширење коронавируса.

Према том предлогу, грађанима би било дозвољено да напуштају домове само из ограниченог броја разлога, као што је набавка хране, а кршење мера би се кажњавало.

О локдауну, који би био први у Финској од почетка пандемије, гласаће се у парламенту, а треба да га оцени и Одбор за уставно право, преноси Ројтерс.

Раније овог месеца, влада је затворила ресторане и средње школе широм земље.

Финска, која има 5,5 милона становника, до сада је забележила 73.516 случајева коронавируса, а преминуло је 811 особа.

(Танјуг)

Ново истраживање: Вакцина “Астра-Зенеке” ефикасна 76 одсто

“Астра-Зенека” је саопштила да је њена вакцина против ковида 19 била 76 одсто ефикасна у спречавању симптоматских облика болести према новој анализи главног америчког испитивања, што је мало ниже од нивоа најављеног раније ове недеље у извештају који је критикован због коришћења застарелих информација.

Амерички здравствени службеници јавно су замерали произвођачу лекова што није користио најновије информације када је у понедељак објавио привремену анализу у којој се наводи да је вакцина ефикасна за 79 одсто, подсећа Ројтерс.

“Примарна анализа је у складу са нашом претходно објављеном привременом анализом и потврђује да је наша вакцина против ковид 19 високо ефикасна код одраслих, укључујући оне старије од 65 година”, изјавио је Мене Пангалоса, извршни потпредседник “Астра-Зенеке”.

Он је најавио да ће та компанија поднети регулаторни захтев за одобрење за хитну употребу у САД и припремити се за испоруку милиона доза широм Америке”.

(Танјуг)

Више од половине становника Израела примило другу дозу вакцине

У Израелу је две дозе вакцине против коронавируса досад примило више од половине популације која броји 9,3 милиона становника, рекли су званичници.

Брзо спровођење имунизације допринело је да Израел почне са укидањем строгих рестриктивних мера уведених ради сузбијања епидемије, преноси Ројтерс.

Дистрибуција Фајзерове вакцине у Израелу почела је у децембру, а могли су да је приме сви грађани старији од 16 година.

Сматра се да су они који је приме недељу дана после друге дозе заштићени потпуно од евентуалног заражавања.

(Танјуг)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here