Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 1.000.365 особа, а забележена су 8.683 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је од почетка пандемије заражено преко милион људи. Ковид 19. је у пуном замаху. Због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 6.595 пацијената је на болничком лечењу и све теже је доћи до слободног кревета. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налази 285 особa.

Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 5.657 људи. Број је нешто мањи јер је јуче тестирано мање људи него претходног дана –  20.071 особa. Од последица заразе преминуле су још 52 особе.

Коронавирус не бира кога ће да нападне – не познаје пол, године, границе. Уз поштовање епидемијских мера и вакцинацију – вирус може да буде под контролом, понављају епидемиолози.

У претходној недељи ковид 19 је однео много живота. Међу њима и једне породиље и једне труднице.

Начелница Дневне болнице у “Народном фронту” Ана Митровић рекла је за РТС да се труднице могу вакцинисати против ковида и у првом триместру трудноће, а што је трудноћа старија, ризик од инфекције и развоја теже клиничке слике је већи.

“Дневно имамо неколико порођаја ковид инфицираних трудница, али нема тешких клиничких слика”, рекла је др Митровићева.

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија набавља најновије и најефикасније лекове против короне, које има свега неколико држава у свету у овом тренутку и да ће они бити у употреби када их одобре надлежни органи, односно Агенција за лекове. Нажалост, лек који успешно лечи ковид још нигде на свету није регистрован.

Брнабић: Све осим вакцинације су полумере. Лекари поручују: Ако желимо резултате морамо примењивати заштитне мере и организовати њихово спровођење.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да сматра да су све анти-ковид мере, осим вакцинације, у ствари полумере и да мора много више да се прича о томе да су вакцине безбедне у сваком смислу.

Гостујући на ТВ Прва, Брнабићева је упозорила да смо као друштво осуђени да живимо у “агонији” смењивања нових, следећих таласа масовног заражавања и ширења коронавируса уколико се вакцинација не омасови.

Лекарска струка сматра да је у овом тренутку најважније да се уз вакцину стриктно спроводе усвојене мере заштите, чију примену нико никада није озбиљно спроводио, па су отуда резултати ширења пандемије већи него што смо очекивали.

Тиодоровић: Ако вакцинишемо 80 одсто грађана, маске скидамо на пролеће

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић је оценио да уколико се вакцинише 80 одсто људи, маске ћемо скинути на пролеће.

Члан Кризног штаба Тиодоровић, у интервјуу за “Блиц“, поручио је да је у епидемији једино решење вакцина, те да уколико желимо да повратимо свој живот, морамо да будемо одговорни и да кажемо “не” антиваксерима, али и политикантству које је узело маха.

Подсећа да у овом тренутку имамо 54 одсто вакцинисаних особа, а да бисмо у наредну годину ушли мирније, потребно нам је, како истиче, 80 одсто обухвата имунизацијом.

Наглашава да ћемо маске моћи да скинемо на пролеће, али само под поменутим околностима, те да ће нас у супротном чекати природни процес, који је суров и са собом може оставити фаталне последице.

Тренутну епидемиолошку ситуацију Тиодоровић оцењује ванредном, с обзиром на број позитивних, хоспитализованихм али и умрлих који се још не смањује.

У ковид болницама у Врању 117 пацијената, сви са упалама плућа

У ковид болницама у Врању смештено је 117 пацијената и сви су позитивни на коронавирус са упалама плућа. Примљено је 11 пацијената, а 60 је на кисеонику.

Један пацијент је транспортован за Крушевац. У болничкој амбуланти прегледано је 66 пацијената, од тога се 29 лекару јавило први пут.

У Ваљеву уз вакцину против ковида и вакцина против сезонског грипа

Епидемиолошка ситуација у Ваљеву током октобра боља је него последњих дана септембра, смањује се број позитивних на коронавирус.

“Грађани Ваљева на вакциналном пункту у Дому културе уз вакцину против коронавируса могу да приме и вакцину против сезонског грипа”, каже координатор вакциналног пункта Владимир Димитријевић.

Вакцина нашег произвођача “Торлaка” одобрена је за узраст до 65 година због чега се старији Ваљевци који желе да се вакцинишу против грипа моле за стрпљење док нестигне и вакцина из иностранства.

“Ваљево још није прешло 50 одсто вакцинисаних и до сада је 28.000 Ваљеваца примило обе дозе вакцине против ковида а трећу дозу је примило 8.000 грађана”, рекао је за РТС Димитријевић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here