Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У недељу је у Србији број новооболелих био мањи од хиљаду, али је и осетно смањен број тестианих. Број  преминулих пацијената и најтеже оболелих је и даље висок. У Србији је досад живот од коронавируса изгубило 12.178 особа.

Ситуација у Србији је привидно боља о чему сведочи број првих прегледа у ковид амбулантама. На болничком лечењу у Србији се налази 3.014 пацијената.

Светски медији и даље броје заражене омикрон сојем, а широм света су на снази посебне мере којима се контролишу путници који долазе, пре свега, из јужне Африке. Овај, последњи сој потврђен је засад у 63 земље.

Иако се очекује да ће надмашити делта сој у брзини ширења у свету, Светска здравствена организација наводи да тренутни подаци показују да је он мање опасан од делте, али опет из других најразвијених земаља научници упозоравају да то није доказано.

СЗО саопштава и да, према прелиминарним подацима, омикрон сој коронавируса може да смањи ефикасност вакцина против ковида 19.

У Србији је иначе доступно пет вакцина: Синофарм, Спутњик В, Астра Зенека, Фајзер-Бионтек и Модерна. Вакцине стручна јавност оцењује да помажу и отуда подсећамо да оне у многим случајевима инфекције могу итекако помоћи.

Пад броја оболелих у Пчињском округу

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 180 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 16 лица заражено коронавирусом. Од овог броја 10 је из Врања и 6 из Сурдулице. У осталим општинама није било нових случајева заражавања коронавирусом.

У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализовано је 48 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 35 пацијената. На болничко лечење примљена су 4 пацијента, а отпуштено 7.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 76 прегледа, од чега је 40 првих. Такође, урађено је 45 антигенских тестова. Од тога је 8 позитивно на коронавирус.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here