Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

У Србији је од почетка епидемије регистровано укупно 719.664 потврђених случајева ковида 19. До сада је тестирано 4.600.110 особa. Од последица заразе преминуло је 7.098 оболелих. Проценат смртности је 0.99 одсто. На болничком лечењу налазе се 323 пацијента, од којих је 10 на респираторима.

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 202 особе, од тестирана 8.853 узорка. Од последица заразе преминуле су три особе.

У земљи се данима бележи троцифрени број заражених. Стручњаци упозоравају да на то утиче низак степен вакцинације од ковида, а највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.

Упозоравају да је четврти талас пред нама, и да ће на удару бити невакцинисани.

Стручни комитет за имунизацију препоручио је трећу дозу вакцине против коронавируса.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да се увођењем треће дозе, додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имуни систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и свима који то желе.

Објашњава да је препорука донета на основу светских истраживања која су показала да трећа доза појачава имунитет код особа које су слабије реаговале на две дозе.

Апелујe на младе између 18 и 30 година, да се вакцинишу, како би, како каже, имали много мирнију јесен него што нас очекује.

На седници Владе Србије усвојен је Закључак о давању сагласности за признавање потврде о потпуној вакцинацији против болести ковид-19 и потврде о прележаној болести на основу фактичког реципроцитета.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here