Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Од почетка пандемије у Србији су регистроване 715.604 особе заражене коронавирусом, а урађено је 4.321.518 тестова. Од ковида 19 преминуло је 6.990 људи.

У Србији су према последњем пресеку заражене још 162 особе, од 9.941 тестиране, а од последица ковида 19 преминуло је пет особа.

У болницама се налази 381 пацијент, од којих је 19 на респиратору, подаци су са сајта covid19.rs.

Микробиолог и научник са Института “Ворвик” Бранко Рихтман очекује да ће делта сој коронавируса (индијски сој) ускоро стићи и у Србију, што би могло да повећа број заражених.

“Долазак делта соја у Србију и земље региона је питање времена, као и скок броја заражених. Треба знати да се делта сој шири око 50 одсто брже него британски, тако да све те ствари иду у прилог томе да ће број заражених расти”, упозорава Рихтман.

Пре четири дана Кризни штаб је предложио, а Влада одобрила, попуштање противепидемијских мера, па је ово први викенд у којем ће баште кафића и ресторана радити без ограничења, уз музику.

Друга доза вакцине на Београдском сајму за стране држављане

Страни држављани који су крајем марта примили прву дозу вакцине у Србији, овога викенда долазе по другу дозу. Тачно у 8 часова на Београдском сајму почела је вакцинација у халама 3 и 11, а завршава се у 17 часова. Продужено радно време ће бити само током викенда.

Велики су редови, а грађани који су дошли да приме вакцину против корнавируса кажу да су углавном из БиХ, Северне Македоније, Украјине.

Др Зоран Бекић, директор пункта за вакцинацију на Београдском сајму каже за РТС да је Србија постала центар вакцинације у Европи.

“Челни људи у држави су повукли изузетан дипломатски потез. Србија је пружила руку пријатељства регији, избрисала границе и показала да се сви боримо против заједнчког непријатеља. Крајем марта у Србији је вакцинисано више од 22.000 страних држављана, на Сајму тада више од 12.000. Од тога је прошло 12 недеља и дошло је време за ревакцинацију”, наводи Бекић.

Због тога ће каже на Сајму бити ревакцинисано 8.000 страних држављана, а сутра 5.000.

“Паралелно са тим тече вакцинација првим дозама на Сајму, искључиво за држављане Србије, Северне Македоније и БиХ”, наводи Бекић. Истиче да су доступне све вакцине из “спутњика”.

“Очекујемо испоруку ‘спутњика’ у најскорије време. Потребно је било која лична исправа где постоји број”, напомиње Бекић.

Последњих дана се, наводи, на Сајму највише вакцинишу страни држављани из БиХ и Северне Македоније, а у тржним центрима млади.

“У тржним центру Ушће од 6. маја до среде је вакцинисано првим дозама 13.600 лица, а старосна доб је у просеку 40 година”, каже Бекић.

До петка је у Србији првим дозама вакцинисано више од 44 одсто наших грађана, а 40 посто је добило другу дозу.

“Неопходно је да убрзамо вакцинацију да нам се корона не би у најтежем облику вратила на јесен. Посебан апел младима, нађите време, вакцинишите се, ви сте наша снага и будућност и Србија верује у вас”, закључио је Бекић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here