Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 226.209 особа, а забележено је 2.005 смртних случајева. Према последњем официјелном извештају, у Србији је у протекла 24 сата тестирано 15.700 људи, а оболело је још 6.557. Преминуло је 56 пацијената. У најтежем стању је велики број, 283 оболелих. Упозоравајући податак је да је ковид 19 за девет месеци однео више од 2.000 живота у Србији.

Епидемиолози упозоравају да се ковид не лечи самостално код куће, јер се стање пацијента може веома брзо да погорша.

Чим се јаве први симптоми, лекари поручују да морате да одете на преглед у ковид амбуланту. Који год да је разлог зашто то не чините: страх, чекање на преглед, размишљање није ми ништа-симптоми ће брзо проћи – можете да погоршате своје здравствено стане. Можете да угрозите себе и људе око вас.

Лекари уочавају да је последњих недеља све више пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом. Нико није поштеђен.

У новој ковид болници у Батајници најмлађи пацијент има 23 године и тешку клиничку слику. А због упале плућа, за свега два и по дана од како је отворена, болница у Батајници примила је више од 300 пацијената.

Пуне се и друге болнице у ковид систему. У Клиничко-болничком центру “Звездара” налази се више од 400 пацијента, а у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” 360.

Притисак на здравствени систем осећа се и у ковид амбулантама широм Србије.

Из дана у дан расте број пацијената у болницама. У овом тренутку их је више од 8.200.

У болници у Зрењанину лечи се 131 пацијент

На подручју Зрењанина од ковида 19 тренутно је оболело око 2.200 грађана. Забрињавајуће је да је међу њима и велики број здравствених радника.

Др Душан Сланкаменац из Опште болнице “Др Ђорђе Јоановић” у Зрењанину је навео да се у тој здравственој установи лечи 131 пацијент позитиван на ковид 19.

“Од тога је један мањи део у тешком стању, на интензивној терапији. Два пацијента имамо на респиратору. Једна трећина је у полуинтензивној нези, док су остали пацијенти у нешто блажим облицима болести”, рекао је др Сланкаменац за РТС.

“Имамо 150 места, с тим што увек у резерви имамо два до три одељења која можемо увек у случају неке изненадне потребе да за неколико сати обезбедимо смештај свима којима је потребна хоспитализација”, навео је др Сланкаменац.

Говорећи о оболелим здравственим радницима, др Сланкаменац је навео да је заражено 20 лекара, око 80 медицинских сестара и техничара, а оболело је и око 20 чланова немедицинског особља.

Директор КБЦ Звездара: Педесет пацијента на Интензивној нези

Петар Сворцан, директор КБЦ Звездара Петар Сворцан каже за РТС да се у тој здравственој установи одржава тренд да дневно приме исти број болелих од ковида 19 колико их и отпусте.

“Од јуче до данас примили смо 58, а отпустили 53, тај тренд се одржава последњих седам дана, Педесет пацијената је на Интензивној нези, 22 на респиратору”, наводи Сворцан.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here