Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 934.440 случајева коронавируса, а тестирано је 5.626.417 узорака. Од последица заразе преминуло је 8.187 особа. Проценат смртности је 0,88 одсто. На болничком лечењу налази се 6.241 пацијент, од којих су 243 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

На болничком лечењу због заразе коронавирусом, према последњим подацима, хоспитализован је 6.241 пацијент. На респиратору се налазе 243 особе.

Епидемијска ситуација у Србији је све тежа, Хитна помоћ је интервенисала у градском превозу где је позлило жени која је знала да је позитивна на ковид. Гужве су и испред ковид амбуланти, а болнице се убрзано пуне.

Према последњем пресеку, у Србији је забележен 8.171 нови случај коронавируса, од 24.847 тестираних узорака. Од последица заразе преминуло је 45 особа.

На болничком лечењу налази се 6.241 пацијент, од којих су 243 на респиратору.

Највише новозаражених – 2.099, регистровано је у Београду, док 16 градова бележи троцифрен број новооболелих.

Из дана у дан се повећава број пацијената у црвеним зонама. Зато се све више установа поново враћа у ковид систем, а од данас је у њему КБЦ “Драгиша Мишовић”.

У Дечјој клиници КБЦ “Др Драгиша Мишовић” у Београду хоспитализовано је пет беба позитивних на ковид, од којих најмлађа има само шест дана.

Директор КБЦ Земун, проф. др Драгош Стојановић, рекао је за РТС да се у последња два-три дана у тој установи прегледа између 150 и 170 пацијената, од којих се 10 до 20 одсто усмерава у ковид болнице.

“Наша сазнању су да је 80 одсто прегледаних пацијената невакцинисано, а око 20 одсто су вакцинисани”, навео је Стојановић.

Клиничко-болнички центар “Звездара” за осам дана попунио је своје капацитете. Универзитетски клинички центар у Нишу је на ивици капацитета.

Заменик директора Универзитетског Клиничког центра у Нишу, проф. др Радмило Јанковић, навео је да је драматично стање у Нишу, да је болница на ивици капацитета и истакао да су било која нова окупљања и близак контакт ризични.

Сматра да сада мере попут ковид пропусница неће много допринети да се ситуација смири, те да би томе могли да допринесу само неки радикални потези попут потпуног затварања.

Хоспитализовано 180 пацијената у Чачку

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 180 пацијената. У респираторном центру смештено је 19 пацијената, од тога је 7 пацијената на респираторима.

У протекла 24 часа био је пријем 15 пацијената и отпуст 5 пацијената.

“Био је 1 егзитус, Т. Б. (1962) из Чачка (позитиван)”, наводи се у извештају Радниог тима.

Од 456 узорака из Чачка позитивних је 175, из Горњег Милановца од 88 узорака позитивних је 38, из Лучана од 65 узорака позитивних је 27 и из Ивањице од 93 узорка позитивних је 33. Укупно 273 позитивна од 702 узорка.

Двадесет деветог септембра вакцинисано је 261 лице, од тога 66 лица примило је прву дозу, 52 лица је ревакцинисано, а 143 лица примило је трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 145 прегледа, од чега је 76 првих прегледа.

Нови Пазар, 150 хоспитализованих пацијената

Према подацима који су на данашњи дан доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и Завод за јавно здравље Нови Пазар, јуче је регистровано 13 нових пријема, а 14 отпуста.

Преминула су још два пацијента у Новом Пазару.

Број хоспитализованих пацијената је 150.

У Пчињском округу 161 особа заражена коронавирусом

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 556 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 161 лице заражено коронавирусом.

Од овог броја 84 су из Врања, 28 из Сурдулице, 22 из Бујановца, 16 из Владичиног Хана, 8 из Трговишта и 3 из Прешева.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављена су 313 прегледа, од чега је 130 првих. Такође, урађено је 5 пи-си-ар 126 антигенских тестова, од којих су 54 позитивна на коронавирус.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 137 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а на кисеонику је 67 пацијената.

На болничко лечење примљено је 9 пацијената, отпуштено 10, од којих је један транспортован за Крушевац.

У ужичком крају хоспитализован 461 пацијент

Током јучерашњег дана, у ковид амбулантама ужичког Здравственог центра прегледано је 2.144 пацијента.

Осим у Ужицу (571 преглед у Дому здравља и 163 у болници), велики број прегледа био је и у Прибоју – 234 и Ариљу – 224.

У болнице је примљено 50 пацијената, 75-оро је отпуштено, а на терапијама у дневној болници је 196 пацијената.

Укупно хоспитализованих у болницама ужичког краја је 461, међу којима је 26-оро на респиратору (осамнаесторо у Ужицу, петоро у Пријепољу, двоје у Прибоју и једно у Пожеги).

Забрињавајућа је ситуација и у Шапцу, међу новозараженима највише деце и младих

Забрињавајуће су епидемијске бројке у Шапцу, највише је новозаражених од почетка епидемије. У уторак је било 235 позитивних узорака, а јуче 242. Позитивност тестова је око 40 одсто. Велике су гужве и у ковид амбуланти где сваког дана прегледају око 700 Шапчана.

Директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац, докторка Јасмина Станковић, каже да су велике гужве, као и да су једног дана имали чак 787 прегледа.

“Међу тим прегледима је највише деце при служби дечје здравствене заштите у њиховој ковид амбуланти, то су деца предшколског и школског узраста, а међу одраслима узраста од 20 до 30 година”, наводи докторка.

Истиче да су присутне све старосне категорије, али да је највише младих који су најмање вакцинисани.

“Позитивност тестова је почетком септембра била око 30 одсто, а сада прелази и 40 процената. Нас брине то што се клиничка слика компликује, а кренуло је са лаком клиничком сликом – кијавицом, кашљем, повишеном температуром, а сада дају и податак да су изузетно малаксали, имају болове у мишићима и не могу да чекају”, каже Станковићева и додаје да су због тога увели дељење бројева, као и да су појачали смене.

Ипак и поред тога, нема гужви на пункту за вакцинацију.

“До јуна месеца смо дневно вакцинисали преко 1.000 људи, сада је тај број испод 100. Највеће интересовање је за трећу дозу”, каже докторка.

У шабачкој ковид болници је преко 160 пацијената и више је пријема него отпуста на дневном нивоу.

Колубарски округ и даље на зачељу по броју вакцинисаних 

Упркос највећем броју оболелих од почетка пандемије, општине Колубарског округа и даље су на зачељу по броју вакцинисаних. У Лајковцу је првом дозом вакцинисано мање од 30 одсто људи. Слично је у Мионици, Љигу, Осечини. У Убу је ситуација нешто боља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here